Whirlpool bedenkt interactieve inductiekookplaat

Whirlpool-interactieve-inductiekookplaat

Tijdens de IFA Berlin presenteerde Whirlpool vorig jaar een interactieve inductiekookplaat. Deze kookplaat is zo groot als tafel en bevat onder andere een aanraakscherm. Wordt de interactieve kookplaat met touch screen de kookplaat van de toekomst?

Kookplaat met touch screen

Regelmatig schrijven we op KeukenErvaringen.nl over nieuwe technieken en innovaties. De interactieve inductiekookplaat van Whirlpool past perfect in dat rijtje. Tijdens de consumentenelektronicabeurs IFA in Berlijn presenteerde het merk een kookplaat van zo’n 2 meter breed en 1 meter lang. Gigantisch dus, maar dat zal vooral voor demonstratiedoeleinden geweest zijn: zo’n enorme kookplaat past in bijna geen enkele keuken.
Het bijzondere aan de kookplaat is dat hij een aanraakscherm heeft. Anders gezegd: het is een gigantisch aanraakscherm. Zodra je een pan op de kookplaat zet, creëert hij zelf een “kookpit”. Je kunt je pan in theorie dus op elke gewenste plek neerzetten.
Er is echter meer dan dat: de kookplaat is tegelijkertijd een enorme tablet (88 inch!) waarop je kunt Facebooken, Twitteren, Google Calendar-en en nog veel meer. Je kunt dus koken en doorwerken en socializen ineen. En weet je even niet wat je wilt koken? Dan kijk je gewoon in het virtuele kookboek of vraag je je vrienden om een ideetje.

Slimme technologie

Whirlpool plaatste een filmpje op internet met uitleg en feedback. Daaruit blijkt dat er nogal wat mensen onder de indruk zijn. Dat geldt voor de redactie van KeukenErvaringen.nl niet minder. Wij zijn echter vooral sprakeloos van het feit dat je een tablet kunt ontwikkelen die ook kan koken. Wanneer je een pan op je iPad plaatst, gebeurt er natuurlijk niks. De “tablet” van Whirlpool begint dan echter direct te koken. Ongelooflijk!
Wie het filmpje kritisch bekijkt, ziet wel dat het product nog moet worden doorontwikkeld. De mevrouw die de pannen op de kookplaat plaatst, zet ze steeds ongeveer op dezelfde plek. Daarnaast zien we op YouTube ook geen indicatie dat de pannen echt opwarmen. En ten slotte lijkt het alsof er enige vertraging in de aanraakbediening zit: het duurt even voor het aanraakscherm op bepaalde gebaren reageert.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6frHH5OtXU4

Gadget of toekomst?

Whirlpool verdient natuurlijk wel wat lof voor deze interessante vondst. Waarschijnlijk zijn er al weer bedrijven hard op weg om Whirlpool te overtreffen. Voorlopig zijn wij echter onder de indruk. Maar wordt de inductiekookplaat met aanraakscherm de kookplaat van de toekomst?
We verwachten dat in de (nabije) toekomst wel kookplaten geïntroduceerd gaan worden die bepaalde functies uit Whirlpools concept bevatten. Misschien kun je straks je recepten bekijken via de kookplaat. En waarom zou er geen toetsenbord in je kookplaat kunnen zitten?
Toch zijn veel consumenten klein behuisd. Dat betekent dat er kleinere kookplaten nodig zijn. Die kunnen natuurlijk niet al die snufjes bevatten. Er moeten dus keuzes gemaakt worden tijdens de ontwikkeling. Daarnaast moet er gekeken worden naar de veiligheid. Koken op inductie is één van de veiligste kookmethoden, maar toch kun je er brandwonden mee oplopen – helemaal als de hele kookplaat een touch screen wordt. De soep wordt, kortom, nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend, maar we gaan wel het een en ander terugzien in de keukenzaak.

Rest ons nog de vraag wat je moet doen als er een barstje in het glas zit: terugbrengen wordt lastig…!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel