Wordt je volgende keuken een modulaire keuken?

Keukentrends-2015-detailfoto

De modulaire keuken wint steeds meer terrein. Fabrikanten van keukens en keukenapparatuur introduceren nieuwe keukens en allerlei accessoires waarmee je in een handomdraai een modulaire keuken kunt maken. Wordt je volgende keuken een modulaire keuken? En welke voordelen en nadelen hebben modulaire keukens? We schrijven erover in dit artikel.

Wat is een modulaire keuken?

We kennen allemaal de gewone keuken: een blok met deuren en laden waarin je al je keukenspullen opbergt. Afhankelijk van je wensen, van de huidige keukentrends en van je budget is je keuken een hoekkeuken, rechte keuken of kookeiland. En om precies dezelfde redenen heeft je keuken wel of geen bovenkastjes.
De modulaire keuken wijkt in dat opzicht niet veel af van een gewone keuken. Er is echter één belangrijk verschil: een modulaire keuken is… modulair!
Kenmerkend aan een modulaire keuken is dat hij bestaat uit modules. Die modules stellen je in staat om de keuken naar eigen wens en smaak in te richten.
Een echt modulaire keuken bestaat uit allemaal losse kastjes die je op en naast elkaar kunt plaatsen. Keukenfabrikanten brengen dan een hele serie kastjes in dezelfde stijl maar met verschillende mogelijkheden en afmetingen uit, zodat je naar hartenlust kunt combineren. Wil je liever geen kastje van 90 cm, maar twee kastjes van 45 cm? Geen probleem! Wel een kastje van 90 cm, maar liever met laden in plaats van één deurtje? Ook geen probleem!
Een modulaire keuken is dus eigenlijk een keuken die je zelf op maat kunt maken. Geen maatwerkkeuken zoals we die kennen, maar wel een keuken die je helemaal kunt aanpassen aan je eigen omgeving. Ideaal als je heel specifieke eisen hebt of als je moeilijk een keuken kunt vinden die in je huis past!

Modulaire keukenaccessoires

Naast de modulaire keuken zijn er de modulaire keukenaccessoires. Dit zijn accessoires die je kunt gebruiken om je eigen keuken naar wens in te richten. We schreven al eens over het inrichten van je keukenla. Daar zijn inmiddels hele praktische, modulaire, oplossingen voor gevonden. Met modulaire keukenaccessoires maak je immers je keukenladen en keukenkastjes helemaal zoals jij ze wilt hebben. En omdat je de modules gemakkelijk kunt herschikken en verwijderen, kun je de inrichting zo weer aanpassen.
Daarin wijken modulaire keukenaccessoires dus wel af van modulaire keukens: die kun je immers niet zo gemakkelijk herschikken. Een ander voordeel van modulaire keukenaccessoires is dat je er geen modulaire keuken voor nodig hebt: je kunt ze in elke keuken gebruiken. Vergelijk ze een beetje met de stapelbussen voor je etenswaren: die kun je ook overal gebruiken en steeds weer op je eigen manier opstapelen.

De voordelen van een modulaire keuken

We schreven het al: steeds meer keukenfabrikanten introduceren modulaire producten. Daarmee kweken ze een trend en spelen ze ook in op een behoefte.
Tot nu toe kocht je immers vaak een keuken die gewoon zo werd aangeboden door de keukenzaak. Die keuken bood standaard te weinig maatwerkmogelijkheden. Een modulaire keuken kun je daarentegen helemaal aanpassen zoals je wilt. Je hebt dus ultieme flexibiliteit. Sommige modulaire keukens bieden zoveel modules dat je je keuken op wel 200 verschillende manieren kunt samenstellen. En er wordt rekening gehouden met de gekste plekjes, tot onder schuine daken toe!

Nadelen van een modulaire keuken

Een modulaire keuken heeft weinig nadelen. Qua kwaliteit en stevigheid hoeft de keuken namelijk niet onder te doen voor een gewone keuken. Wel vraagt een modulaire keuken om goed denkwerk. Natuurlijk moet je bij een “gewone” keuken ook goed nadenken, maar we zien een risico dat consumenten de modulaire keuken zo leuk vinden, dat ze het nut ervan vergeten. Je loopt dan het risico met tientallen kastjes te zitten die helemaal niet zo functioneel blijken. Want een keuken moet ook gewoon werkbaar zijn en ruimte bieden voor je potten en pannen.
Maar wie daar vooraf over nadenkt, kan gerust een modulaire keuken kiezen. Steeds meer te koop bij je favoriete keukenzaak!

 

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel