Hoekcarrousel keuken: voordelen en nadelen en alternatieven

De hoekcarrousel in de keuken is al jaren populair. Dat is niet vreemd: veel mensen zien er wel het nut van in omdat je er prachtig een dode hoek mee opvult. Toch zijn er alternatieven voor de hoekcarrousel in opkomst. In dit artikel bespreken we de voordelen van de hoekcarrousel en mogelijke alternatieven.

Wat is een hoekcarrousel?

De hoekcarrousel in de keuken heeft een lange geschiedenis. Enkele decennia geleden werd het innovatieve product geïntroduceerd. Het principe is een dat een hoekcarrousel wordt geplaatst in de hoek van een hoekkeuken. Omdat in een keukenhoek geen deurtje past terwijl er wel voldoende ruimte (vaak zo’n 2 vierkante meter) is, werd de hoekcarrousel bedacht. De carrousel is een draaischijf waarop je potten en pannen kwijt kunt. De carrousel is bevestigd aan de twee keukendeurtjes naast de hoeken. Wanneer je aan de hoekcarrousel draait, vouwen de deurtjes naar elkaar toe, waarna ze in een opening in de carrousel verdwijnen. De deurtjes draaien dus ónder je keukenblad!
Veel carrousels bestaan uit twee ‘etages’. Door aan de carrousel te draaien, kun je eenvoudig potten, pannen en andere voorwerpen van de carrousel pakken. Wil je wat op de hoekcarrousel zetten, dan draai je gewoon net zo lang tot je een lege plek tegenkomt. Handig én efficiënt!

carrouselkast

Verschillende hoekcarrousels

We kennen de hoekcarrousel vooral als een grote draaischijf, zoals hierboven werd beschreven. Hierboven zie je een voorbeeld van een traditionele hoekcarrousel.
Sinds de introductie van de hoekcarrousel zijn er echter diverse alternatieven bedacht. Zo is er bijvoorbeeld de hoekkast voor in je keuken. Deze bestaat niet uit een draaischijf, maar uit een ‘plank’ die aan je keukendeurtje is bevestigd en die met het deurtje meedraait. Een hoekkastsysteem is niet alleen erg elegant, maar werkt ook nog eens praktisch. Je hoeft niet je keukenkastje in te duiken, maar de plank komt naar buiten.hoekkast

Er is ook nog een variant op de hoekkast: de “magic corner”. Dit systeem bestaat uit een keukenfrontje waaraan een plank is bevestigd. Het keukenfrontje dient als deur: wanneer je eraan trekt, komt er een heel systeem naar buiten. Hierop kun je potten, pannen en borden kwijt. Wanneer je het deurtje weer sluit, verdwijnt het systeem in het keukenblok. Opvallend is dat het systeem genoeg ruimte biedt voor de inhoud van ongeveer anderhalf keukenkastje.

hoekkast-in-de-keuken-magic-corner

Ten slotte noemen we nog de hoekkastlade. Daarover spraken we al eerder op KeukenErvaringen. Hoekkastladen zijn gewone keukenladen die zijn weggestopt in de hoek van je keuken. De lade ziet er dan van voren ook uit als een gewone hoek. Als je ‘m naar buiten trekt, komt er een normale keukenlade naar buiten. Eigenlijk win je met deze oplossing alleen maar ruimte: zelfs de onpraktisch ogende hoeken aan de voorzijde blijken bij nader inzien wel heel praktisch voor van alles en nog wat. En net als bij de hierboven beschreven hoekkasten hoef je nooit ver te bukken.

Hoekcarrousel: voordelen

Je kon het tussen de regels door al lezen: we prijzen de hoekcarrousel in de keuken, vooral omdat hij een onbruikbare keukenhoek een nuttige invulling geeft. Tegelijkertijd zeggen we erbij dat de nieuwere systemen wel wat handiger en innovatiever zijn. Dat mag de pret niet drukken: nog steeds kiezen veel mensen voor de relatief dure maar o zo handige hoekcarrousel. Dankzij de draaischijf kun je de inhoud van je hoekkeukenkast bovendien efficiënter en gemakkelijker ordenen dan in de andere keukenkastjes. Om te vinden wat je zoekt, hoef je alleen maar aan de schijf te draaien. Dat is bij de andere kastjes onmogelijk.

Keuken-detail-lesmanskast

Hoekcarrousel: nadelen

Tegelijkertijd kleven aan de hoekcarrousel ook wel wat nadelen. Diverse gebruikers geven aan dat de hoekcarrousel relatief snel slijt als je er pannen op zet. Die ervaring hebben we zelf ook: een hoekcarrousel wordt niet beter van pannen en van het gedraai. Daar zou hij op gemaakt moeten zijn, maar dat is niet altijd het geval…
De innovatieve deurtjes, die naar binnen klappen, zijn ook niet berekend op gewicht: wanneer je het gewicht niet efficiënt over de carrousel verdeelt, lopen de naden niet meer gelijk. Sowieso gaan veel deurtjes na intensief gebruik hangen…

Een andere ervaring uit eigen keuken is dat de hoekcarrousel niet handig is als je te hard draait (oeps): grote kans dat een pannendeksel er vanaf valt. Zie ‘m dan maar eens uit het achterste hoekje terug te krijgen. Niet te hard draaien dus op straffe dat je een heel deksel (of tal van andere kleinere voorwerpen) kwijtraakt…

Wil je zelf de voor- en nadelen ervaren van een hoekcarrousel? Kom langs in de showroom en wij vertellen je alles over de hoekcarrousel.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel