De Amerikaanse keuken

De-Amerikaanse-keuken.jpg

Wie denkt aan de Amerikaanse keuken, denkt al snel aan fastfood – hamburgers en cola. Naast de bekende Amerikaanse keuken valt er echter meer te zeggen over de keuken in Amerika. Daarom bekijken we het in dit artikel van de huishoudelijke kant en vertellen we je alles over Amerikaanse keukens: wat is een Amerikaanse keuken en hoe herken je die?

De geschiedenis

De Amerikaanse keuken is een keuken met een verhaal. Wie de keuken ziet, moet denken aan de “American dream”. Aan het einde van de 19e eeuw zocht een nieuwe generatie succesvolle Amerikaanse ondernemers een architectuurstijl waarmee ze hun welvaart konden laten zien. Ze kwamen uit bij jonge architecten die hadden gestudeerd aan de École des Beaux Arts in Parijs. Deze architecten importeerden een nieuwe stijl op het gebied van architectuur en ruimtelijke vormgeving. Deze stijl werd “Beaux Arts” genoemd, naar de opleiding. Toch was de stijl geen hele nieuwe uitvinding, maar een samenstelling van stijlen uit verschillende culturen – dat paste natuurlijk precies bij Amerika.
Het resultaat van de mix was echter wel iets heel onderscheidends en echt passend bij de Amerikaanse “way of life”.

Kenmerken van de Amerikaanse keuken

De term Amerikaanse keuken kennen we in Nederland niet echt. Natuurlijk kennen we landelijke keukens en klassieke keukens, maar we maken niet echt onderscheid in Amerikaanse keukens. Toch bestaat de Amerikaanse keuken wel, zij het dat we er niet direct de term “Amerikaanse keuken” voor gebruiken. En soms blijken mensen een Amerikaanse keuken te hebben, maar geven ze hem een heel andere naam.

De Amerikaanse keuken ademt de sfeer van het Amerikaanse plattelandsleven. Het is dan ook geen landelijke keuken, maar een keuken van robuuste materialen – meestal gemaakt van eikenhout. De keukenkastjes worden vaak afgewerkt met een matte lak.
De Amerikaanse keuken is gebaseerd op het “romantische” leven van cowboys en indianen. Alles moet dan ook tegen een stootje kunnen. Dat geldt ook voor het aanrechtblad. Vroeger hadden Amerikaanse keukens vooral aanrechtbladen van eikenhout, maar tegenwoordig worden er ook andere materialen gebruikt, zoals zwart antraciet.

Natuurlijk is een Amerikaanse keuken echt op z’n Amerikaans: groot. Je moet dan ook genoeg ruimte hebben om de keuken neer te kunnen zetten.
Opvallend is dat een Amerikaanse keuken naadloos overgaat in de woonkamer, waardoor je één grote leef- en woonruimte krijgt. Midden in de Amerikaanse keuken staat vaak een enorm kookeiland met barkrukken – logisch, want er wordt echt gewoond en geleefd. Daarom moet comfort in de Amerikaanse keuken ook van hoog niveau zijn.

Een ander opvallend element aan de Amerikaanse keuken is dat er niks wordt weggewerkt. Alles moet juist duidelijk zichtbaar zijn.

Koelkast en andere apparaten

Een Amerikaanse keuken heeft natuurlijk een Amerikaanse koelkast – soms zelfs meer dan één. Een Amerikaanse koelkast valt op door zijn grote afmetingen, waardoor er veel in kan. Amerikaanse koelkasten zijn in veel kleuren, vormen en stijlen te verkrijgen. Een échte Amerikaanse koelkast heeft twee deuren en natuurlijk een ijsblokjesmachine.

Boven het fornuis van de Amerikaanse keuken hangt een grote afzuigkap. Deze moet opvallend zijn. Uiteraard ontbreken een magnetron en pizzaoven niet. Omdat er niks wordt weggewerkt, staat er vaak ook een prominente diepvries. Wil je die niet pontificaal in je keuken hebben, dan kun je hem natuurlijk ergens anders neerzetten maar is je keuken al weer wat minder Amerikaans.

Verlichting in de Amerikaanse keuken

Een goede keuken staat en valt met goede verlichting. Amerikaanse keukens hebben vaak spotjes: die zijn mooi om te zien en kunnen zelf worden geregeld met behulp van een dimmer. Niets bijzonders dus, maar vanwege de afmetingen van de keuken moeten de spotjes wel op strategische locaties worden aangebracht. Ook belangrijk: er moeten genoeg spotjes zijn, zodat elke hoek optimaal wordt verlicht.

Amerikaanse keuken: de vloer

Amerikaanse keukens hebben een vloer die bestaat uit vloertegels. Amerikaanse vloertegels welteverstaan: grote vloertegels die opvallen en tegen een stootje kunnen.
In een Amerikaanse keuken zit dus een praktische vloer die je gemakkelijk kunt schoonmaken en die klappen kan opvangen. Het nadeel van een stenen vloer is dat hij snel glad wordt, maar daar staat tegenover dat je hem ook in een handomdraai kunt schoonmaken.

Wil je weten hoe jouw Amerikaanse droomkeuken eruit ziet? Bezoek een showroom, bekijk alle mogelijkheden en laat je adviseren.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel