Koelkasten

Koelkast

Koelkasten worden slimmer, handiger en efficiënter. Allerlei innovaties zorgen voor praktisch gemak en lekkerder en veiliger eten. Wist u bijvoorbeeld dat sommige koelkasten zijn uitgerust met aparte ruimtes waar je een fles drank versneld in kunt koelen? Handig voor als je onverwacht visite krijgt. Op deze pagina zetten we alle wetenswaardigheden rondom koelkasten voor u op een rij. Maar eerst even een overzicht van de diverse types.

Modellen

Vrijstaande modellen zijn in de regel goedkoper en energiezuiniger (en hebben mogelijk ook een langere levensduur) omdat ze de geproduceerde warmte het best aan hun omgeving kwijt kunnen. Met een vrijstaande koelkast kunt u het design van uw koelkast helemaal tot z’n recht laten komen.
Er zijn verschillende modellen vrijstaande koelkasten: een side-by-side (Amerikaanse koelkast), een barmodel (klein model koelkast met lagere aansluitwaarde), een dubbeldeurs koelkast waarbij de tweede deur toegang tot de vriezer geeft, een kastmodel, een koellade, een koel-vriescombinatie, een tafelmodel koelkast en een upside-down.
Wanneer u het apparaat op wilt laten gaan in uw keuken, dan kiest u voor een inbouw koelkast. De meeste modellen zijn technisch in te bouwen. Of dat ook gebeurt is nog maar de vraag. Consumenten die kiezen voor een Amerikaanse koelkast bijvoorbeeld, willen deze meestal juist laten zien omdat deze apparaten zo’n onderscheidend design hebben.

Amerikaanse koelkast/side-by-side

Amerikaanse koelkasten zijn echte eyecatchers in de keuken. Je vindt ze bij de merken Liebherr, Miele, Bosch, Indesit, Samsung, Electrolux, AEG, LG, Zanussi, Smeg en Exquisit. Een side-by-side koelkast heeft een koelgedeelte (vaak rechts) en een vriesgedeelte (vaak links) naast elkaar zitten. Echter, er zijn ook Amerikaanse koelkasten die horizontaal gesplitst zijn. In het bovenste deel geven twee deuren toegang tot een groot en breed koelgedeelte. Het onderste deel is een vriesdeel met lades. Een horizontaal gesplitste koelkast is eigenlijk een specifiek model koel-vriescombinatie (zie verderop dit hoofdstuk)
Net zoals het woord ‘Amerikaans’ zo ongeveer tot standaard is geworden voor alles wat ‘groot’ en ‘groter’ is, geldt dit ook voor een Amerikaanse koelkast. Deze koelkast staat bekend vanwege haar enorme inhoud. Gemiddeld 400 liter voor het koeldeel en 200 liter voor het vriesdeel vormen geen uitzondering. Verlichting op meerdere plaatsen in de koelkast zorgt ervoor dat je het overzicht houdt. De prijs voor een Amerikaanse koelkast ligt hoger dan de gemiddelde prijs voor een koelkast.
Daarnaast staat de Amerikaanse koelkast bekend om haar vele extra’s. Een deuralarm gaat af wanneer de deur niet volledig gesloten is; de kou blijft in de koelkast. Vaak heeft een Amerikaanse koelkast een ijsmachine in de deur voor het produceren van ijsblokjes, schaafijs of gekoeld water (zie ook hoofdstuk Inbouw ijsmachines). De water dispenser in de Amerikaanse koelkast van Philips LG zit zelfs zo hoog dat er (sport)flessen onder geplaatst kunnen worden. Als gevolg hiervan is de deur van de Amerikaanse koelkast zwaarder om te openen dan die van een standaard koelkast.
Ook een minibar maakt soms onderdeel uit van de Amerikaanse koelkast. Dit is een apart te openen gedeelte waar spullen in worden geplaatst die je veel nodig hebt. Zoals drank tijdens een feestje. Zo kun je zorgeloos en onbeperkt je gasten van fris en wijn voorzien zonder je erom te bekommeren dat de koelkastdeur te vaak open gaat.
Meestal beschikken Amerikaanse koelkasten over lades onderin de koelkast, waarbij de luchtvochtigheid instelbaar is. Dit is functioneel voor het vers houden van groenten, fruit, vlees en vis. De kwaliteit van de koelsystemen is ver doorontwikkeld en zorgt voor een constante temperatuur zowel boven als onderin de koelkast.
In sommige modellen side-by-sides vind je een ‘SweetSpot’ ruimte waar de temperatuur lager is dan elders in de koelkast. Dit is de ideale plek om roomijs te bewaren dat gelijk schepbaar moet zijn, of om bepaalde soorten wijn te bewaren.
De meeste Amerikaanse koelkasten zijn uitgerust met twee compressoren. Dit veroorzaakt meer lawaai dan een koelkast met één compressor. Gezien hun enorme omvang verbruiken Amerikaanse koelkasten ook meer energie.
Flessen en pakken frisdrank worden in veel side-by-sides onderin de koelkastdeur bewaard. Voor wie niet veel wil bukken is dit een nadeel.

Barmodel koelkast

Het barmodel koelkast is een klein model koelkast. Deze wordt voornamelijk gebruikt op de boot, in een caravan etc. Ook komt u deze tegen in 1- en 2-persoons huishoudens.

Dubbeldeurs koelkast

Een dubbeldeurs koelkast is een koelkast waarbij het vriesgedeelte zich boven het koelgedeelte bevindt. Elk deel van de koelkast is met aparte deuren te openen. Hebt u iets nodig uit de koelkast, dan blijft de vriezer gewoon dicht. Zo blijft de temperatuur in het ene deel optimaal wanneer u iets nodig hebt uit het andere deel. Sommige mensen ervaren het als een nadeel dat het vriesgedeelte zich boven het koelgedeelte bevindt. Omdat het koeldeel doorgaans meer gebruikt wordt, moet je ook vaker bukken.

Kastmodel koelkast

Het verschil tussen een kastmodel koelkast en een tafelmodel koelkast zit ‘m in de grootte. Een kastmodel koelkast heeft meer inhoud. Deze kan dus niet onder het aanrecht ingebouwd worden.

Koellade

Traditioneel zijn koelkasten staande kasten. In de moderne keuken is het mogelijk om de koelkast als ladesysteem in te richten. Het voordeel hiervan is dat, wanneer de koelkast open staat, de producten beter te onderscheiden en makkelijker uit te nemen zijn. Wel zijn lades lastiger schoonmaken.
Soms wordt een koellade ook gebruikt als een extra, bijvoorbeeld vlakbij de kookplaat. Deze wordt dan gebruikt voor het vers houden van producten en ingrediënten die vaak worden gebruikt tijdens het koken.

Koel-vriescombinatie

De koel-vriescombinatie beschikt over twee deuren, de ene voor het koelgedeelte, de andere deur voor het vriesgedeelte. Het vriesgedeelte zit bij een koel-vriescombinatie altijd onderin. Twee gescheiden deuren heeft als voordeel dat de ene ruimte niet onnodig verwarmt wanneer u de deur van de andere opent. Met een koel-vriescombinatie kunt u ook de temperatuur van de koelkast en de vriezer afzonderlijk regelen.
Koelkasten met twee thermostaten, die zowel in de koelkast als in het vriesvak een aparte temperatuurcontrole uitoefenen, zijn geschikt om in koude ruimtes te plaatsen. Koel-vriescombinaties met slechts één thermostaat zijn niet geschikt om in een té koude ruimte (zoals bijkeuken of schuur) te plaatsen. Bij omgevingstemperaturen lager dan +16°C zet de thermostaat van het koelkastgedeelte de compressor minder in werking. Het resultaat is dat het vriesgedeelte te weinig gekoeld wordt. Hierdoor wordt de bewaartijd van de ingevroren producten met weken verkort.
Kiest u voor een koel-vriescombinatie, let dan op het aantal sterren van het vriesvak. Hoe meer sterren, des te langer de bewaartijd, des te lager de temperatuur en des te hoger het energieverbruik.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast is soms uitgevoerd met een vriesgedeelte, soms niet. Zonder vriesgedeelte is een tafelmodel koelkast energiezuiniger. Een tafelmodel varieert qua inhoud van 80 tot 160 liter. Deze koelkast is qua grootte minder geschikt voor gezinnen met meer dan twee personen.
Dit type koelkast kan zowel vrijstaand geplaatst worden als inbouw. Met een vrijstaand model kunt u de bovenzijde als werkblad gebruiken. Belangrijk om te weten bij een tafelmodel koelkast is, dat een koelkast niet koelt maar warmte afvoert. Een koelkast moet deze warmte dus ook kwijt kunnen. Wanneer u een koelkast laat inbouwen, let u er dan op dat er voldoende ruimte is rondom uw koelkast.

Upside-down

Een upside-down koelkast is gebaseerd op het principe van een koel-vriescombinatie, met een verschil: de temperatuur van de koelkast en de vriezer is niet afzonderlijk te regelen.

Wijnbewaar- en wijnklimaatkasten

Speciaal voor het bewaren van wijn zijn er wijnbewaar- en wijnklimaatkasten. Een wijnbewaarkast heeft van binnen één temperatuur. In een wijnklimaatkast kun je per zone de temperatuur regelen. Dit omdat de bewaar- en serveertemperatuur van diverse wijnen ook verschillend is. Ook wijnbewaar- en wijnklimaatkasten zijn in te bouwen in de keuken. Zie meer in hoofdstuk Wijnbewaar- en wijnklimaatkasten.

Welk type koelkast u ook aanschaft, wanneer u uw oude koelkast wilt vervoeren, zorg er dan voor dat u deze een paar uur van te voren uitzet. Ook is het belangrijk om de afvoerleiding goed te laten leeglopen. Een koelkast die liggend wordt vervoerd mag nooit direct worden aangezet. Zet uw koelkast eerst vier uur rechtop. Wanneer dit niet gebeurt zou uw koelkast onherstelbaar kunnen beschadigen.

Lees ook onze andere artikelen over Koelkasten:
Koelkasten

Waar op letten bij aanschaf koelkast

Technologische ontwikkelingen bij koelkasten

Energie besparen met uw koelkast

Innovaties in koelkasten

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel