De greeploze keuken: niet meer weg te denken

Greeploze-keuken-steeds-gewoner

“Niemand koopt nog een keuken met handgrepen”, schreef een internationale krant pas. Lijkt ons wat overdreven, want over handgrepen valt nog steeds veel te zeggen. Toch is de greeploze keuken al jaren bezig met een opmars. We kennen niet alleen trends op het gebied van handgrepen, maar ook van greeploze handgrepen. De laatste trend is dat ze helemaal onzichtbaar zijn. Greeploze keukens zijn een blijvertje.

Greeploze keukens: geschiedenis

De greeploze keuken bestaat al sinds de jaren 60: toen experimenteerden ontwerpers ermee en probeerden ze hun concept aan de man te brengen. Toch is de keuken pas in de afgelopen jaren populair geworden. Eerst spraken ze de keukenzaken niet zo aan en daarna de consumenten niet. Inmiddels is het roer om en groeien greeploze keukens als kool.
Dat heeft te maken met meer designtrends. In een hoogglanskeuken misstaat een keukengreep – hoe mooi ook – gewoon, dus moet je die keukens greeploos maken. Bovendien moet op dit moment alles gladder en strakker, waardoor de onzichtbare handgreep op veel populariteit en hoge verkoopcijfers kun rekenen.

De impact van greeploze keukens

Je zou het niet verwachten, maar greeploze keukens en hoogglanskeukens doen veel meer met keukentrends dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Omdat de keukens immers zo glad en strak zijn, komen keukenontwerpers met een “vierde dimensie”, die de keuken aantrekkelijker en – vooral voor het oog – spannender moet maken. Ze gaan dus spelen met vormen en lijnen, waardoor de keuken niet één strak geheel wordt, maar een speelse maar praktische ruimte. Dat biedt op zijn beurt weer meer ruimte voor de greeploze keuken, waardoor er een soort sneeuwbaleffect ontstaat.
Wij vermoeden dat de greeploze keuken nog wel even in opmars blijft en dat de houdbaarheidsdatum nog lang niet in beeld is!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel