Hoe scheid je de keuken en de woonkamer

De-keuken-en-woonkamer-scheiden-2

We schreven een tijdje geleden al eens dat de keuken en woonkamer steeds vaker een geheel worden. Was het een paar jaar geleden al in om een keuken met schiereiland op de grens van je kamer en keuken te plaatsen, zodat je vanuit de keuken toch de belevenissen in de kamer kon volgen, inmiddels wordt er zelfs geopperd om de keuken gewoon in de woonkamer te plaatsen. Dat is best een interessante gedachte, helemaal als je een gebrek aan woonruimte hebt. Er is echter nog een interessante optie om je woonkamer en keuken te scheiden en toch ook weer niet te scheiden.

De roomdivider

Toegegeven, het is best een beetje radicaal om je keuken in de woonkamer te plaatsen. Tegelijkertijd kan het, vooral door een gebrek aan ruimte, lastig zijn om twee heel aparte ruimtes te creëren. Dat heeft enerzijds wel als voordeel dat je voor elke activiteit (koken en ontspannen) een eigen ruimte hebt, dat je een mooie woonkeuken kunt maken en dat je kookgeuren niet door je hele huis trekken, maar heeft als nadeel dat je huis er heel hokkerig van kan worden.
In dat geval zou je kunnen kiezen voor een praktische, opvallende en tegelijkertijd ook onopvallende scheiding: een roomdivider.

Wat is een roomdivider?

Een roomdivider is simpelweg een open kast. De vakken van de kast zijn aan weerszijden te bereiken. Zo kun je dus je keuken en je woonkamer scheiden zonder ze helemaal dicht te timmeren. Je kunt ervoor kiezen om je eigen roomdivider te kiezen, maar er zijn tegenwoordig ook systemen die precies bij de keuken passen. Je krijgt dan echt een geheel.
Door zelf een roomdivider te maken, heb je het effect nog wat meer in de hand. Je kunt er dan voor kiezen om een soort barretje in de kast te maken of om een doorgeefluik te maken (voor als je liever in de kamer eet). Bovendien kun je de ruimte in de kast aanpassen aan je boeken en andere voorwerpen.
Eventueel kun je een deel van de scheidingswand dichtmaken, zodat je ook nog een stukje privégedeelte houdt.

De-keuken-en-woonkamer-scheiden-2

De voordelen en nadelen van een scheidingswand

Het belangrijkste voordeel van een roomdivider is dat je een leuke en creatieve oplossing hebt die wel een scheiding tussen ruimtes aangeeft, maar de ruimtes niet helemaal uit elkaar haalt. Door ‘m zelf te timmeren, heb je bovendien een echt unieke scheidingswand, afgestemd op jouw situatie. En bevalt-ie niet? Dan kun je ‘m altijd nog dichtmaken.
Het nadeel is wel dat de kast open is, waardoor een duw aan de ene kant ertoe kan leiden dat de spullen er aan de andere kant uitvallen.
Een ander risico is dat artikelen, met name boeken, worden aangetast door vocht en kookdampen. Een te open kast heeft daarnaast als mogelijke bijwerking dat de geuren toch meer de kamer intrekken dan lief is. En ten slotte beperkt een scheidingswand je toch een beetje in je ruimte: je kunt wel een bar of eethoekje maken, maar die kan niet veel groter zijn dan voor 4 personen. Lastig als je huishouden uit meer personen bestaat …

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel