Ikea-keuken van de toekomst

ikea-toont-keuken-van-toekomst-met-slim-werkblad

Vorige week schreven we al over de modulaire keuken van Ikea. Deze week kunnen we je weer nieuws over Ikea brengen: speciaal voor de Milaan Design Week ontwikkelde het bedrijf de keuken van de toekomst. Helemaal niets met häken en schrØëven, maar een aanrechtblad en weegschaal, koelkast en gasfornuis in een. Hadden we niet verwacht van Ikea!

Ikea’s visie op de keuken van de toekomst

De Concept Kitchen 2025, ontwikkeld door Ikea, toont hoe de keuken er volgens Ikea over tien jaar uitziet. Natuurlijk is dat, geheel volgens Ikea’s principes, met veel hout en staal en heerlijk minimalisme. Maar er is meer over te vertellen: Ikea werkte 18 maanden lang met ontwerpers samen om vast te stellen hoe de keuken in 2025 oogt. Volgens alle betrokkenen zijn de natuurlijke bronnen dan schaars, zijn er meer grootouders dan kinderen, is alles een computer – hoewel je dat niet ziet – en kunnen we altijd en overal met alles verbinding maken.

De keuken natuurlijk helemaal binnen die wereld passen. De ontwerpers maakten dan ook een keuken die niet alleen keuken is, maar ook naadloos aansluit op alle behoeften van de mensen die dan leven. Het resultaat:

  • De eettafel wordt gebruikt om gerechten te bereiden
  • Gerechten worden open en bloot (“visually” volgens Ikea) bewaard
  • De keuken heeft zijn eigen recyclingsysteem
  • Water wordt bewuster gebruikt dan ooit

ikea-toont-keuken-van-toekomst-met-slim-werkblad

Ikea keuken in 2025

Vooral het aanrechtblad van Ikea vinden we erg interessant: dat is namelijk tegelijkertijd de eettafel. Boven het aanrechtblad annex tafel hangt een camera met projector. Onder de tafel zijn inductiespoelen aangebracht. De camera en projector zijn – hoe kan het ook anders – verbonden met de inductiespoelen en samen registreren ze welke producten er aanwezig zijn. Op basis van de beelden die de camera waarneemt, worden door de projector relevante beelden op het blad geprojecteerd. Zo kun je direct zien welk gewicht er in de pannen op tafel zit en welke gerechten je met de ingrediënten kunt maken. Daarbij wordt zelfs rekening gehouden met wat er in huis is. Ook handig: de projector toont snijadviezen en snijlijnen bij je gerechten, zodat je je gerechten zo goed mogelijk bereidt.

Zoals je hierboven al kon zien, gaat de keuken verder dan alleen de eettafel. Zo is er in de toekomst geen koelkast meer, maar worden gerechten gewoon tussen de kookboeken en andere voorwerpen opgeslagen. De planken kunnen producten individueel koelen en dankzij RFID-chips weet de koelkast precies welke temperatuur een product moet hebben.

De Ikea keuken: wat vinden we ervan?

Eerlijk is eerlijk: we zijn positief verrast door de baanbrekende visie van Ikea. Wat geweldig dat je dit soort dingen kunt ontwikkelen! Wie weet hoe lang het nog duurt voor de Ikea-keuken daadwerkelijk wordt geïntroduceerd, maar dan nog zien we veel potentie. Er blijkt namelijk uit niets dat er in het concept rekening is gehouden met gemanipuleerd voedsel – je moet dus in 2025 nog steeds gezonde gerechten kunnen gebruiken en bewaren.
Wat we vooral positief vinden is de ruimtebesparing die het concept oplevert. Je hebt immers geen aanrechtblad, weegschaal of koelkast meer nodig. Dat de diepvries buiten beschouwing is gebleven, nemen we maar even voor lief. Feit is dat dit concept veel mogelijkheden biedt voor kleine woningen en dat we er minder materialen voor nodig hebben – wat beter is voor het milieu. Ikea: Vi är nyfikna!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel