Keuken kopen? 6 Tips van Wendy
Vorige maand was voor ons een spannende maand. Niet alleen kregen we de sleutel van ons allereerste koophuis maar ook begon voor ons het grote klusavontuur. We spraken af dat een nieuwe keuken wat lager op ons verlanglijstje zou staan om zo de knip wat meer op de portemonnee te houden. Waar we ons vergistten, is dat een keuken enorm bepalend is voor je huis en de sfeer. Je kunt er niet omheen en je maakt er elke dag gebruik van. We besloten nog meer spaargeld aan te spreken en toch een nieuwe keuken uit te zoeken. Dat bleek helemaal niet gemakkelijk! Er is zoveel keuze in stijlen, materialen en kleuren maar ook in prijs en kwaliteit. Er zijn keukenspeciaalzaken, prijsvechters, boedelverkopen, webwinkels en ook de IKEA heeft een enorm aanbod aan keukens.
Waar begin je als je een nieuwe keuken wilt?
We vroegen advies aan familie, collega’s en vrienden maar eerlijk gezegd kregen we geen eenduidig antwoord op de vraag waar je het best kunt beginnen en hoe je weet of je een goede prijs betaalt voor kwaliteit. Wij zijn bijna twee maanden bezig geweest met onze zoektocht naar een keuken die bij ons en ons huis past. We delen graag onze ervaring met jou zodat jouw zoektocht hopelijk wat minder stress en tijd kost. Ik weet niet of je alleen een keuken zoekt of samen met je partner maar voor dit artikel ga ik even uit van mijn eigen situatie en dat is dat ik samen met mijn vriend een keuken uitzocht. Ik spreek in het artikel dan ook over ‘jullie’ maar het is ook voor jou als je in je eentje een keuken zoekt.
Tip 1: Begin met een moodboard
Een keuken wissel je waarschijnlijk wat minder snel dan een bankstel. Daarom wil je zeker weten dat je over een paar jaar ook nog blij bent met je keuken. Hoe? Door te bepalen welke stijl écht bij jullie past. Wij kregen uiteindelijk de tip om een moodboard te maken. Een moodboard is een verzameling van plaatjes en foto’s over een bepaald onderwerp. Dat kan een bord zijn met plaatjes die doen denken aan jouw droomleven of een bord met – in ons geval – plaatjes van keukens, materialen en kleuren om erachter te komen wat het best bij ons past. De basis van jullie moodboard kan vanalles zijn zoals een vel papier, een deur, een prikbord en in ons geval, heel toepasselijk, onze koelkast die we wilden vervangen door een inbouwkoelkast.
Het was leuk om te doen en het werkt goed om heel intuïtief plaatjes uit tijdschriften te scheuren of op Pinterest plaatjes toe te voegen aan een bord. Doe dat samen met je partner of ieder afzonderlijk en probeer een rode draad te vinden stijl, kleur, vorm en grootte. Lukt dat moeilijk? Doe dan eens inspiratie op in het televisieprogramma ‘Weer verliefd op je huis’ Wij zagen al snel dat we een voorkeur hadden voor een landelijke keuken met hout en graniet, een combinatie van open en dichte kastjes en een keukeneiland in kleuren zoals grijs of grijsblauw.
Wij haalden onze inspiratie uit woon- en keukentijdschriften en natuurlijk deze website en we zijn een paar keukenspeciaalzaken in gelopen om brochures te vragen. Dat kan ook via internet maar dan moet je wel vaak je gegevens invullen. Wees dan niet verrast als je een telefoontje of mailtje(s) krijgt van deze keukenspeciaalzaak.
Tip 2: Bepaal je budget
Er zijn verschillende manieren om te bepalen wat je uit wilt geven voor een keuken. Wij begonnen met onderzoeken wat een gemiddelde keuken kost. Op internet lazen we dat je al voor €6.000 euro een keuken kunt kopen exclusief montage en dat je zelfs voor minder klaar kunt zijn. Op fora lazen we dat mensen al snel richting de €10.000 gingen voor een keuken naar wens. Wat wij leerden, is dat het niet alleen gaat om de aanschaf van de keuken en montagekosten maar dat je ook moet denken aan kosten voor het verleggen van gas-en/of waterleidingen, aanpassingen aan elektra, een nieuwe vloer en tegeltjes aan de wand. Het helpt je bij het maken van keuzes om van te voren te berekenen wat je over hebt voor een nieuwe keuken en wat je hiervoor kunt missen.
Tip 3: bepaal hoe je het budget wilt besteden
Dat klinkt misschien gek maar het hielp ons om op een gegeven moment samen te bepalen wat we het belangrijkste vonden in een nieuwe keuken. Vinden jullie het heel belangrijk om keukenapparatuur van een bepaald merk te hebben? Of geven jullie liever meer geld uit aan de grootte van de keuken? Of het ontwerp? Gaan jullie voor een standaardkeuken of willen jullie maatwerk? Zeker als jullie een maximaal budget hebben, kan het helpen te weten waar je eventueel concessies wilt doen als dat nodig is.
Tip 4: ga een dagje keukenwinkelen
Om een gevoel te krijgen bij wat er te koop is en wat de verschillen zijn in kwaliteit, is het rondkijken in keukenwinkels een goed idee. Er zijn veel woonboulevards met meerdere keukenspeciaalzaken in de buurt. Voel ook daadwerkelijk waarin verschillen zitten in kwaliteit. Hoe vallen de deurtjes dicht? Hangen alle kastjes netjes en recht? Hoeveel ruimte is er in de kastjes? Kun je de pannen gemakkelijk opbergen en uit de kastjes halen? Hoeveel lades zitten er in de keuken? Voor ons was het bijvoorbeeld ook even zoeken naar een ideale hoogte. Mijn vriend is lang en ik ben juist aan de kleine kant. Ik zou zeggen: ervaar! Kijk ook naar details zoals handgreepjes en afwerking. Stel vragen en luister naar de verkoopadviseur. Hoe meer winkels je bezoekt, hoe wijzer je wordt. Neem een notitieblok mee en schrijf ook op wat de verschillende prijzen zijn. Doordat wij een rondje keukenwinkels deden, werd voor ons al snel duidelijk wat wij aan minimale eisen stelden aan ruimte, grootte en kwaliteit.
Tip 5: maak een top 3 van keukens
Het kan goed zijn, dat jullie tijdens het dagje keukenwinkelen al de keuken hebben gevonden die jullie echt mooi vinden, voldoet aan jullie eisen en binnen het budget valt. Zo ja, ga dan meteen naar tip 6. Heb je meerdere keukens gezien die binnen jullie eisenpakket vallen? Maak dan een top 3 om de keuze te versimpelen en kijk welke keuken het best bij jullie past. Bij sommigen helpt het maken van een plus- en minlijstje op basis van bepaalde eisen. Andere mensen kiezen liever intuïtief. Het kan ook zijn dat jullie toch nog even verder moeten kijken omdat de keukens die jullie zagen het nét niet waren. Wat dat betreft zit je hier goed. Kijk bijvoorbeeld eens bij trends en food.
Tip 6: onderhandel en sluit de deal
Veel keukenspeciaalzaken staan open voor onderhandeling. Sterker nog: veel verkopers rekenen erop dat je dat gaat doen. Wat is er nou leuker dan dat jullie wat geld overhouden voor andere dingen of om wat extra’s in jullie keuken te bekostigen? Misschien een volautomatische koffiemachine of extra diepvriesruimte?
Meer artikelen lezen in deze categorie?