Keuken van oud riet

Keuken-van-oud-riet.jpg

Riet is een van de oudst verbouwde materialen in Nederland. We kennen het als materiaal dat wordt gebruikt voor dakbedekking, maar inmiddels is er een nieuwe toepassing ontdekt: oud riet kan namelijk worden gebruikt voor huizen, meubels en zelfs keukens!

Oud riet als bouwmateriaal

Riet groeit op veel plaatsen langs het water, maar vooral in de Wieden en de Weerribben wordt het nog gebruikt voor commerciële toepassingen. Elk jaar wordt daar riet geoogst, waarna het zijn weg vindt in heel Nederland. Op andere plaatsen staat riet gewoon te groeien tot het doodgaat of wordt verwijderd.
Oud riet dat te lang staat in Nederlandse natuurgebieden wordt daarentegen wel gemaaid. Dat kost geld, maar daar is inmiddels een oplossing voor gevonden. Wageningen UR en een commerciële partij hebben een oplossing gevonden om overjarig riet te verwerken in bouwplaten. Die bouwplaten kunnen vervolgens worden gebruikt voor allerhande toepassingen. Eén van de toepassingen die wordt genoemd, is de keuken. Dat is op zich niet verwonderlijk, want ook bamboe wordt in keukens gebruikt. Met wat aanpassingen moeten er dus ook mogelijkheden zijn voor riet.

Duurzame keuken

Over de voordelen van riet in de keuken kunnen we op dit moment niet veel zeggen. Riet is echter wel een echt natuurmateriaal. De mogelijkheid om het te verwerken voor gebruik in keukens past dan ook prima in de trend rondom verduurzaming. Steeds vaker wordt gezocht naar mogelijkheden om duurzame technieken toe te passen. Die trend zagen we al bij aanrechtbladen, zoals aanrechtbladen van glas en aanrechtbladen van geld en katoen. Nu wordt de trend dus ook zichtbaar in de hele keuken. Wie kiest voor riet, kiest dus voor iets exclusiefs en iets duurzaams. We zijn benieuwd welke mogelijkheden er volgen!

Ook interessant is dat het geld terugstroomt naar Natuurmonumenten. Dat vormt een extra reden voor liefhebbers van groene keukens om te investeren.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel