Keukenkranen met flexibele uitloop

keukenkranen-met-flexibele-uitloop

De keukenkraan kent een lange geschiedenis vol ontwikkelingen. Eerst was er de vaste kraan met een soort water, toen kwamen er twee soorten kranen, flexibele draaimogelijkheden, kokendwaterkranen, drie-in-een-kranen, gekleurde kranen en nog veel meer. De nieuwste evolutie lijkt die van keukenkranen met een flexibele uitloop. Wat doen ze, wat zijn de voordelen en nadelen en welke mogelijkheden heb je? KeukenErvaringen.nl maakte het overzichtelijk.

Steeds meer keukenkranen met flexibele uitloop

De keukenkraan met flexibele uitloop is op zich helemaal niet zo revolutionair. Hij bestaat al jaren en wordt intensief gebruikt in spoelkeukens en keukens van ziekenhuizen, verpleegtehuizen en scholen. In die omgevingen worden immers grote pannen gebruikt en dan blijkt een kraan met een flexibele uitloop een heel interessante optie. De kranen zoals die er 15 jaar geleden al waren, leken echter meer op een veredelde douchekop met flexibele mogelijkheden: ze waren niet echt een kraan, maar meer een sproeikop waarmee je in veel hoeken en gaten kon komen.
Inmiddels zijn de keukenkranen met flexibele uitloop ook op de gewone markt te vinden: nog niet zo heel lang kunnen consumenten in hun woning kiezen voor een keukenkraan met een uitloop die je op veel manieren kunt gebruiken. Daarbij is niet alleen naar de functie gekeken, maar ook naar de vorm: de keukenkraan met flexibele uitloop is al lang niet meer die douchekop van vroeger, maar past prima in een moderne keuken.

Keukenkranen met flexibele uitloop: de voordelen en nadelen

Keukenkranen met een flexibele uitloop hebben een aantal voordelen. Ze kunnen immers op veel manieren worden ingezet zonder dat ze van je keuken gelijk een ziekenhuiskeuken maken. Ze zijn, kortom, stijlvol en functioneel en je kunt ze zelfs inzetten voor taken die je normaal gesproken anders doet. Denk bijvoorbeeld aan het besproeien van planten op korte afstand van de kraan (de slang is namelijk niet eindeloos) of aan het vullen van een pan op een kookplaat. We kunnen er veel over zeggen, maar eigenlijk biedt een keukenkraan met flexibele uitloop eindeloze mogelijkheden. Eventueel kun je de flexibele uitloop zelfs gebruiken om je achterwand af te spoelen, maar daar is de kraan uiteraard in eerste instantie niet voor bedoeld
Nadelen zijn er ook, maar die hebben vooral te maken met ‘oneigenlijk gebruik’. Een flexibele uitloop kan namelijk worden gebruikt om een waterballet in de keuken te veroorzaken. Kies je voor een kokendwaterkraan, dan schuilt het nadeel vooral in de veiligheid: hoe kun je de kraan veilig gebruiken wanneer de uitloop maximaal is uitgetrokken? Worden er niet (per ongeluk) brandwonden veroorzaakt doordat de kokendwaterkraan wordt gericht op mensen of dieren?

Welke keukenkranen met flexibele uitloop zijn er?

Er komen steeds meer keukenkranen met flexibele uitloop. Gelukkig zijn er nog niet zo veel dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien, maar we zetten graag de mogelijkheden op een rijtje.

Quooker FLEX

We schreven pas al over de Quooker FLEX. Dit is de eerste kokendwaterkraan met een flexibele slang. Handig is dat je met de Quooker FLEX veel kanten op kunt: hij geeft niet alleen kokend water, maar ook koud water. De Quooker FLEX is dan ook een soort 2-in-1-kraan. Daarmee is de kraan absoluut geen vervanging van de gewone kraan, want in de praktijk heb je meer warm dan heet water nodig.

Axor Citterio Select Kitchenmixer Pull-Out Spout

Eerlijk is eerlijk, Axor – het designermerk van Hansgrohe – heeft zijn kraan met flexibele uitloop niet de allergemakkelijkste (of kortste) naam gegeven. De keukenmengkranen vallen op door hun strakke afwerking en zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. De kranen hebben een flexibele uitloop die wordt gedemonstreerd voor tal van doeleinden – tot het vullen van bloemenvazen aan toe.
Heel handig is dat het merk een bedieningsknop op de kop van de flexibele uitloop heeft gemaakt. Je kunt dus de kop uit de kraan trekken (waarna er een flexibele slang tevoorschijn komt) en daarna met een druk op de knop water gebruiken. Dat is veel handiger dan wanneer je met de ene hand de kop moet vasthouden en met de andere hand de kraan moet bedienen. Goed bedacht!

Esse

De ‘Esse’ is een product van fabrikant Quadro. De opvallende kraan werd ontworpen door twee studenten en is nu in het assortiment van Quadro opgenomen. De Esse is ook een kraan met flexibele uitloop. In ‘ingeklapte’ toestand bevindt hij zich niet zo ver boven het aanrechtblad, maar hij kan flink worden uitgetrokken. Opvallend is dat de kraan een filtersysteem heeft. Daarmee is de kraan dus uniek, want hij geeft zuiver water uit een flexibele uitloop. Fijn voor de consumenten die gefilterd water willen of moeten gebruiken!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel