Scheurtjes in houten keukendeurtjes, hoe kan dat?
Een keuken die helemaal van hout is, is een prachtig bezit. Niettemin hebben houten keukens één belangrijk nadeel ten opzichte van kunststof keukens: ze zijn er gevoelig voor temperatuurschommelingen en een te hoge of te lage luchtvochtigheid. Heb jij ook scheuren in je houten keukendeurtjes? Wij geven de oorzaken en oplossingen
Oorzaken van scheurtjes in houten keukendeurtjes
Een bekende eigenschap van hout is de gevoeligheid ervan voor temperatuur en vocht. Wanneer jouw houten keukendeurtjes beschadigd raken, is de kans dan ook groot er iets mis is met één van beide klimaateigenschappen in je keuken.
Oorzaak één: luchtvochtigheid
Van hout is bekend dat het rekt en krimpt bij temperatuurschommelingen. Omdat in de zomer de luchtvochtigheid gewoonlijk hoger is dan in de winter, zullen houten keukendeurtjes gedurende de klamme en warme zomermaanden wat opzwellen, waardoor ze wellicht ook minder makkelijk open en dicht gaan. In de winter krimpen de deurtjes dan weer, zodat ze weer in de juiste verhoudingen zijn. Dit proces van opzwellen en weer krimpen kan resulteren in kleine haarscheurtjes of barstjes in de keukendeurtjes.
Een ander gevolg van luchtvochtigheid is dat de keukendeurtjes krom kunnen trekken. Vaak is dit verschil nauwelijks waarneembaar, maar wanneer de luchtvochtigheid echt hoog is, kunnen keukendeurtjes behoorlijk bol gaan staan. Dit kromtrekken zal gewoonlijk resulteren in verticale barsten op de plek waar de bolling het grootst is, normaal gesproken in het midden van het kastdeurtje.
Een derde gevolg dat luchtvochtigheid samenhangt, is juist het tegenovergestelde van teveel vocht. Wanneer je keukenomgeving te droog is, kan het hout ook gaan barsten. Dit heeft te maken met de eigenschap van hout dat het een bepaalde mate van vocht nodig heeft om in de juiste vorm te blijven. Een te late luchtvochtigheid resulteert dan in droog, krimpend hout. Hierdoor ontstaan ook barstjes in keukendeuren. Deze barstjes en scheurtjes zijn vaak ook verticaal en treden over de gehele kastdeurtjes op, maar voornamelijk aan de zijkanten.
Oorzaak twee: temperatuurverschillen
In veel gevallen gaan temperatuur en luchtvochtigheid samen op. Omdat hout gevoelig is voor temperatuurverschillen, kunnen keukendeurtjes scheuren en barsten vertonen als gevolg van te grote temperatuurverschillen. Keukens die blootgesteld worden aan sterk
schommelende temperaturen rekken en krimpen immers zo snel dat dit ten koste gaat van de kracht van het hout, waardoor scheuren ontstaan.
Wat kun je doen tegen barstende keukendeurtjes?
Om de problemen te voorkomen, is het zaak om te achterhalen met welke problemen je keukenruimte kampt. Heb jij last van grote temperatuurschommelingen in je keuken? Isoleer dan je keukenruimte goed, zodat temperatuurverschillen worden verkleind of helemaal afnemen. Let wel op: overmatige isolatie kan weer tot andere problemen leiden.
Heb je problemen met de luchtvochtigheid in je keuken? Dan kun je bij een te lage luchtvochtigheid kiezen voor een luchtbevochtiger. Ook de kachel wat minder opstoken kan je helpen.
Is de luchtvochtigheid te hoog? Controleer dan eerst of je keuken genoeg geventileerd wordt en of je afzuigkap wel goed werkt. Eventueel kun je ook een ontvochtiger plaatsen, maar dat lost je probleem niet permanent op. Extra ventilatie en het open zetten van een raampje zijn betere oplossingen.
Scheurtjes in je keukendeurtjes
Ben je al te laat en heb je al scheurtjes in je keukendeurtjes? Neem dan contact op met je keukenleverancier voor een goede oplossing. Wanneer je geen garantie meer krijgt, kun je bovenstaande tips gebruiken om de problemen in je keuken op te lossen. Herstel de deurtjes daarna met houtplamuur of een opstopmiddel en schilder ze zo nodig over. Je keuken kan dan weer jaren mee.
Meer artikelen lezen in deze categorie?
Als je de scheurtjes in het hout echt heel erg ziet, kan je ook speciale hout vullers gebruiken
De hout vuller zit meestal in een tube met een handige aanbreng dop.