De kenmerken van een landelijke keuken

old wood keuken

Elke consument – en zelfs elke keukenzaak – lijkt zijn eigen definitie te hebben van een landelijke keuken of cottage keuken. Wat de ene keukenverkoper landelijk vindt, vindt een andere keukenverkoper klassiek of nog weer anders. Dat maakt het wel een beetje lastig als je een landelijke keuken wilt kopen. Wat zijn precies de kenmerken van een landelijke keuken? Waardoor valt een landelijke keuken op?
KeukenErvaringen maakte een beknopt overzicht.

Landelijke keuken of cottage keuken

In ditantiek ledikantje artikel schrijven we over de landelijke keuken en gebruiken we ook de term “cottage keuken”. Echte cottage keukens kennen we in Nederland niet zoveel. Daarom wordt de cottage keuken vaak onder een noemer geschaard met de landelijke keuken. Dat is niet altijd even terecht, want sommige cottage keukens zijn echte vakantiewoningkeukens, terwijl andere cottage keukens, met name de Engelse cottage keuken, niet zo lichtvoetig zijn.
Gemakshalve scharen we daarom hier de landelijke keuken en cottage keuken onder één containerwoord.

Zachte kleuren

Landelijke keukens zijn over het algemeen licht en luchtig van kleur. Meestal zijn landelijke keukens wit, off-white (gebroken wit), crème of beige. Toch kan er niet veel misgaan als je van die kleuren afwijkt en kiest voor een pasteltint, zoals zachtgroen, zachtgeel of lichtblauw. Natuurlijk kun je ook verschillende kleuren door elkaar gebruiken, maar dan raak je toch snel het landelijke karakter kwijt en kom je echt bij de lichte en luchtige vakantiekeukens uit. Dat kan heel mooi zijn, maar heeft dan niet zo veel meer met een landelijke keuken te maken.

Open kastjes

Keukentrends-2015-riverdaleToegegeven, keukenkastjes zijn aan trends onderhevig. Wat dit jaar helemaal in is, kan over drie jaar uit de mode zijn. Het is dan ook wel gewaagd om open kastjes als kenmerk van landelijke keukens te noemen. Op het echte platteland zijn de kastjes vaak juist dicht omdat ze anders onder het stof zitten. Toch benoemen we het hier, want in landelijke keukens zijn combinaties van dichte keukenkastjes en open planken mogelijk. Bovendien kun je ook kiezen voor kastjes met een glazen deurtje, waardoor ze toch open lijken. Vandaag de dag draaien open kastjes ook meer om de uitstraling dan om de praktische kant. Door het open karakter voelt je keuken groter.

Lambrisering

Tegenwoordig wil lang niet iedereen lambrisering meer: het is gewoon niet zo in de mode. Gelukkig kun je ook een landelijke keuken zonder lambrisering krijgen. Voor het echte landelijke effect kun je natuurlijk wel lambrisering toevoegen en gewoon in een trendy of bijpassende kleur schilderen. Dankzij de visuele impact heb je niet zo veel nodig om een echt landelijk gevoel op te roepen.

Overstekende spoelbakken

Overstekende of uitstekende spoelbakken zijn nog niet zo heel erg lang ingeburgerd, maar ze worden alom geassocieerd met landelijke keukens. Overstekende spoelbakken zijn breed en extra diep, waardoor ze veel en grote pannen en andere voorwerpen kunnen bevatten. Omdat ze dicht bij de rand van je aanrechtblad zitten, werken ze ook nog eens ergonomisch. Je moet er natuurlijk wel even aan wennen en er niet te hard tegenaan stoten, want dat is ronduit pijnlijk.
Overstekende spoelbakken zijn in allerlei soorten, maten en afwerkingen te vinden. Grote kans dus dat je er een vindt die echt bij je past.

Keukenkastjes in meubelstijl

Keukenkastjes in een landelijke keuken zien er uit als echte meubels: soms met louvredeurtjes, gedetailleerde knoppen en allerlei bewerkingen. Daardoor krijg je het gevoel dat de keuken een echte leefruimte is. Strakke keukendeurtjes zijn in een landelijke keuken dan ook echt niet op hun plaats.
Handgrepen zijn vaak van een donker metaal of zelfs van gietijzer.

Hardhouten vloeren

Een landelijke keuken heeft in het ideale geval een hardhouten vloer. Natuurlijk is dat geen must of verplichting, maar wel een echte blikvanger. Je kunt kiezen voor onbewerkte planken of voor geoliede en/of gelakte planken. Hout rekt en krimpt wel. Daarom zou je ook kunnen kiezen voor tegelvloeren of voor keramisch parket, een tegelvloer met parketmotief.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel