Landelijke keukens

Wie op zoek is naar een keuken, komt ongetwijfeld de term landelijke keuken tegen. Dat is wel te begrijpen, want de term wordt gebruikt als containerterm voor veel verschillende keukens. Bovendien gaan landelijke keukens al jaren mee in de showroom en lijkt de stijl maar niet aan populariteit in te hoeven leveren. Maar wat is nu precies een landelijke keuken? Waar kun je een landelijke keuken aan herkennen en wat kost een landelijke keuken?

Falcon-Elise-Landelijke-keuken

Wat is een landelijke keuken?

Er is eigenlijk geen vaste definitief voor landelijke keukens. Wel hebben landelijke keukens allemaal een belangrijke overeenkomst: de sfeer en uitstraling van het platteland voeren de boventoon. Een landelijke keuken wil dus vooral de sfeer van het platteland oproepen. Dat heeft niets met smerige laarzen of met zwaar eiken te maken, maar alles met een hang naar rustiek, traditioneel en beide benen op de grond. Vaak ogen de keukens ook robuust: ze kunnen tegen een stootje.

Landelijke keukens in de showroom

We schreven het al: de term landelijke keuken is eigenlijk een containerbegrip. Bij een hoogglanskeuken weet je precies wat je krijgt, maar als je het over landelijke keukens hebt, kan het eindresultaat nogal variëren. Er zijn namelijk lichte en donkere landelijke keukens, landelijke keukens met en zonder kookeiland, en strakke of juist heel gedetailleerde landelijke keukens.
Het resultaat is vooral het gevolg van de frontjes, in combinatie met de kleur. Landelijke keukens hebben namelijk als gemene deler dat de frontjes een bepaalde sierlijst of bewerking hebben die ze hun karakteristieke uitstraling geeft. Daardoor ogen landelijke keukens ook niet zo strak als andere soorten keukens.
Het aanrechtblad is vaak van een donker materiaal, zoals donker graniet of composiet. Een aanrechtblad van kunststof kan ook, maar lijkt veel minder te worden gekozen door consumenten.
Landelijke keukens worden vaak gepresenteerd in een lichte kleur, zoals wit of gebroken wit. Die kleur roept een gevoel van ruimtelijkheid en licht op en wordt geassocieerd met rust en rustiek. Er zijn ook keukens in andere tinten, zoals antraciet – die kleur kan prima voor landelijke keukens, maar zou bij andere keukenstijlen zomaar kunnen misstaan.
De vloer van een landelijke keuken is vaak van tegels, laminaat of (keramisch) parket. Er is vaak sprake van een natuurkleur, zoals bruin, grijs of antraciet. De vloer is dus praktisch en roept op zichzelf al een traditioneel gevoel op.
Conclusie: landelijke keukens hebben vaste kenmerken (frontjes, aanrechtblad, kleur en vloer), maar die kenmerken kunnen op heel andere manieren worden ingevuld. Daardoor is er een scala aan mogelijkheden: van zeer klassiek tot bijna modern.

Wil je liever een visueel beeld van alle mogelijkheden op het gebied van landelijke keukens? Kijk eens bij Google Afbeeldingen.
Soms worden landelijke keukens aangemerkt als klassieke keukens. Dat is te begrijpen, want de stijlen liggen dicht bij elkaar en worden ook niet even zorgvuldig gebruikt door keukenzaken. Klassieke keukens worden echter gekenmerkt door meer details in de keukenfrontjes en minder hedendaagse kleuren (meer crème, geliger wittinten en bruintinten). Een klassieke keuken oogt daardoor traditioneler dan een landelijke keuken omdat klassieke keukens meer elementen van vroeger bevatten. Landelijke keukens kunnen juist nog wat meer meeschuiven in hedendaagse trends zonder hun landelijke karakter kwijt te raken.

landelijke keukenstijl

Wat kost een landelijke keuken

Regelmatig vragen consumenten wat een landelijke keuken kost. Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te vinden: budget, apparatuur en uitstraling spelen een belangrijke rol. Bovendien kun je onderscheid maken tussen een landelijke keuken uit een keukenzaak en een landelijke keuken die wordt gemaakt door een timmerbedrijf. Ook schreven al eens over maatwerkkeukens bij een keukenzaak. Grofweg zijn landelijke keukens te koop van € 2.000 tot € 22.000. Je kunt zelf variëren in de prijs door bepaalde aspecten van de montage zelf te doen of door goedkopere of duurdere apparaten aan te schaffen. Wie op zoek is naar een goedkope landelijke keuken kan natuurlijk terecht op Marktplaats, maar sommige keukenzaken bieden ze – echt waar – aan voor € 2.000. Dat biedt kansen wanneer je op zoek bent naar een goedkope landelijke keuken!

 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel