Energie besparen met uw koelkast?

Energie-besparen-met-uw-koelkast

U kunt uw koelkast nog zo energiezuinig aanschaffen, stroom verbruikt hij altijd. Daarom geven we u een paar tips hoe u uw energieverbruik zo laag mogelijk kunt houden.

 • Zet geen warme drankjes of warm eten in de koelkast. Dan gaat het verbruik van de koelkast omhoog. Laat het eerst buiten de koelkast even afkoelen
 • Als de deur vaak en lang open gaat, is het verbruik van de koelkast groot. Doe de deur alleen open als dit nodig is en leg eten en drinken zo weg dat je het snel kun pakken en niet onnodig lang hoeft te zoeken
 • Als er levensmiddelen zijn die u wilt laten ontdooien, doe dit dan in de koelkast. U kunt hiermee energie besparen op uw koelkast, omdat de extra kou ervoor zorgt dat uw koelkast minder hoeft te verbruiken
 • Ook de juiste instellingen zijn erg belangrijk. De beste temperatuur ligt ergens tussen de 4°C en 6°C. In de meeste gevallen is zestig procent van het maximale koelvermogen van de koelkast hiervoor voldoende
 • IJs aangroei in het vriesgedeelte of in de koelkast zelf zorgt ervoor dat de koelkast minder efficiënt functioneert. Als u energie wilt besparen, dan moet u twee keer per jaar de koelkast ontdooien. Tenzij uw koelkast uitgerust is met no-frosttechniek
 • Let u bij de plaatsing van uw koelkast op de omgeving waarin uw apparaat wordt gezet. Zet uw koelkast bijvoorbeeld niet naast warmte afgevende apparatuur, of voor een raam aan de zonkant. Uw koelkast zal dan harder moeten presteren om te kunnen blijven koelen. En dit merkt u aan uw energierekening.

Een stijlvolle koelkast

Het geldt niet voor iedereen, maar voor sommige mensen mag de koelkast gezien worden. Ook koelkasten onderscheiden zich door diverse design features. Er zijn koelkasten met diverse soorten handvatten te koop. De ene persoon wil nu eenmaal het handvat goed weggewerkt hebben, terwijl de andere persoon het juist mooi vindt als het handvat bijvoorbeeld over de volle breedte van de koelkastdeur loopt.
Zo zijn de meeste koelkasten nog wit, maar zien we ook mooi en chique rvs. Vroeger was dit materiaal nogal gevoelig voor vingerafdrukken. Tegenwoordig is er RVS Finger Free. Dit is een speciale laag over het rvs heen die voorkomt dat vinger (vet) afdrukken zichtbaar zijn.
Rvs is erg sterk en het zal, in tegenstelling tot kunststof, zelden tot nooit voorkomen dat het materiaal de oorzaak is van een noodzakelijke vervanging. Daarnaast zal rvs geen roestproblemen geven. Het is eenvoudig schoon te maken en bevat geen poriën waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Rvs koelkasten kunnen in de aanschaf relatief duur zijn. Krassen op rvs zijn goed zichtbaar.
Ook andere afwerkingen zijn mogelijk zoals rood en zwart en zelfs gekleurd glas of een houtafwerking. Merken die veel met verschillende afwerkingen van de buitenkant experimenteren zijn Bosch, Siemens, Smeg, Samsung, LG en het onbekendere Haier en Gorenje.
Smeg en Bosch hebben ook retro-modellen koelkast in hun lijn. Smeg heeft de FAB-lijn: koelkasten met een sterk jaren ’50-uiterlijk. Bosch heeft ook een type retro-model.

Het schoonmaken van de koelkast

Eens in het kwartaal vraagt uw koelkast om een flinke schoonmaakbeurt. Uw koelkast reinigt u gewoon met handwarm water en een scheutje allesreiniger. Of met soda opgelost in water. Zet uw koelkast uit, maak hem leeg en verwijder alle lades, rekken en plateaus. Ook de binnenwanden (en bij een vrijstaande koelkast de buitenwand) moeten gereinigd worden, evenals de deurrubber. Wanneer u de planken hebt schoongemaakt droogt u ze af met een schone theedoek en plaatst u ze weer terug. Nu kunt u uw koelkast weer aanzetten en vullen met levensmiddelen.

Om uw afsluitrubbers in goede staat te houden, kunt u er het beste een beetje kalkpoeder op strooien. De koelkast sluit zo beter. Gaat u deur toch telkens open? Probeer de rubbers dan eens te föhnen.

Afvoergootje schoonhouden

Houd het afvoergootje en afvoergaatje achterin de koelkast altijd goed schoon. Raakt het gaatje verstopt, dan komt er water in de koelkast te staan. Maak het gaatje schoon met een wattenstaafje of een satéprikker met een stukje keukenpapier eromheen gewikkeld. Gebruik geen scherpe voorwerpen. Het laatste wat u wil is een lekkende koelkast. Tip voor het vriesvak: wrijf de binnenwanden in met glycerine. Dan vormt de ijslaag zich minder snel.

Achterkant schoonmaken

Bij een vrijstaande koelkast is het goed om één keer per jaar het rooster aan de achterkant schoon te maken. Met een verstoft rooster kan het apparaat de warmte niet goed afvoeren en neemt het energieverbruik toe.

Koelkast met rvs-buitenkant

Omdat de natuurlijke beschermlaag van rvs zichzelf aanvult, kunt u rvs goed boenen, echter zonder een ruwe schuurspons. Warm water met een beetje zeep verwijdert de meeste vlekken. Voor hardnekkige vlekken kunt u een beetje azijn aan het mengsel toevoegen. Droog het natte oppervlak na met een droge doek. U kunt een glasreiniger gebruiken om vetvlekken als vingerafdrukken te verwijderen. Om een kras te verwijderen, kunt u normale poets gebruiken zoals een fijn polijstmiddel.

Vervelende geuren in de koelkast

Ondanks al uw schoonmaakinspanningen, kan het u toch overkomen: een stinkende koelkast. Het kan veroorzaakt worden door etenswaren die liggen te bederven. Maar ook levensmiddelen die nog eetbaar zijn kunnen een sterke geur achterlaten. Een gesneden ui bijvoorbeeld zorgt er in no time voor dat uw hele koelkast naar ui ruikt. U kunt hier iets aan doen. U kunt:

 • Een schotel met koude koffie, koffiepads of een droog theezakje in uw koelkast leggen
 • Een bakje keukenzout in de koelkast leggen
 • Een halve citroen of een vanillestokje in uw koelkast leggen
 • Een bakje azijn of een bekertje mondwater in uw koelkast zetten
 • Een schaaltje met houtskool in uw koelkast leggen

Lees ook onze andere artikelen over Koelkasten:
Koelkasten

Waar op letten bij aanschaf koelkast

Technologische ontwikkelingen bij koelkasten

Energie besparen met uw koelkast

Innovaties in koelkasten

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel