Technologische ontwikkelingen in koelkasten

Technologische-ontwikkelingen-in-koelkasten

Om groenten en fruit optimaal te bewaren, zijn temperatuur en luchtvochtigheid belangrijk. Voor het bewaren van vlees is een lage luchtvochtigheid en een temperatuur iets boven 0 °C ideaal. Groenten en fruit blijven juist vers met een hoge luchtvochtigheid en een temperatuur net iets boven 0 °C.

Technologische ontwikkelingen

Fabrikanten spelen hier op in met speciale functies. Neff heeft een HydroFresh lade die de temperatuur constant houdt en de luchtvochtigheid reguleert. Groenten en fruit blijven zo wel twee keer langer vers. Neff heeft de nog meer speciale functie VitaFresh, waarmee verse levensmiddelen tot drie keer langer vers blijven door middel van een temperatuur van 0 °C en een speciale luchtvochtigheid. Liebherr biedt deze functie aan onder de naam BioFresh. Andere merken zoals Miele voorzien ook in deze mogelijkheid. Koelkasten met deze functies besparen u veelvuldige bezoeken aan de supermarkt.
De Samsung Solar Fresh Zone maakt gebruik van een rode LED-lamp die ervoor zorgt dat de fotosynthese van groenten en fruit ook in de koelkast doorgaat. Daardoor behouden vruchten zoals sinaasappelen en grapefruits een hoger vitamine C-gehalte, verliezen bladgroenten minder van hun gezonde chlorofyl en blijft alles langer vers. Zo gaat de fotosynthese door tot zelfs in de koelkast en blijft de voedingswaarde van groente en fruit langer behouden.

Melding van verstrijken houdbaarheidsdatum

Er zijn koelkasten waarbij technologie wordt ingezet om de gebruiker te waarschuwen wanneer producten over de datum dreigen te raken. Op een schermpje aan de koelkast kun je aflezen of en wanneer een product (bijna) aan de datum is. Koelkastmerk Hotpoint gaat hierin nog verder: het introduceert een speciaal apparaatje in de koelkast dat automatisch zuurstofmoleculen produceert om bacteriën en vervelende geurtjes in de koelkast te reduceren. Daarmee moet voorkomen worden dat je eten (te snel) bederft.

LED in de koelkast

Koelkasten waren altijd al verlicht. De huidige generatie koelkasten is meestal standaard voorzien van LED-verlichting. LED-lampen gaan langer mee, zijn energiezuiniger dan andere lampen en stoten minder warmte uit waardoor de koelkast minder hoeft te koelen. Dit kan nog niet altijd voorkomen dat er donkere hoeken blijven in de koelkast. Miele speelt erop in met flexibele LED-verlichting die mee verplaatst wanneer je een glasplaat verplaatst naar een ander niveau.

Antibacteriële filters

Het antibacteriële filter vormt een doeltreffende bescherming tegen besmetting van voedsel en voorkomt ongewenste geurtjes. In sommige koelkasten zoals van KitchenAid elimineert het geavanceerde filter ieder uur tot 60% van alle bacteriën in de binnenruimte. De lucht die circuleert binnenin de koelkast wordt bovendien door deze filter gestuurd zodat u kunt rekenen op optimale bescherming en de perfecte vershoudomstandigheden voor al uw ingrediënten.

Plotselinge temperatuurschommelingen opvangen

Een koelkastdeur die per ongeluk open blijft staan is nadelig voor de temperatuur en luchtvochtigheid in uw koelkast en schadelijk voor uw voedsel. KitchenAid heeft hiervoor een sensortechnologie ontwikkeld. Dit systeem detecteert plotselinge veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid en corrigeert ze door de temperatuur opnieuw op niveau te brengen met extra luchtcirculatie. Hierbij wordt de gewenste temperatuur vijf keer sneller bereikt dan in een klassieke koelkast. Ook in een geval van stroomstoring hoeft u zich geen zorgen te maken. Uw voedsel wordt in deze koelkast nog 16 uur veilig bewaard.

Vakantie-stand

Sommige koelkasten zijn uitgerust met een vakantiemodus. Bij deze instelling wordt de koelkast uitgeschakeld, terwijl de vriezer aan blijft. Ideaal voor als je regelmatig een weekendje weggaat want u voorkomt nodeloos energiegebruik. Wel eerst even de koelkast leegmaken natuurlijk…

Opklapbaar rek

Grote pannen soep zijn vaak lastig in een koelkast te bewaren. Maar niet in elke koelkast. Voortaan kunt u een grote pan soep op de onderste legger van een Samsung koelkast bewaren zonder de legger erboven eruit te halen. Deze slim ontworpen legger van de Samsung kan in tweeën worden gevouwen om ruimte te maken voor grote pannen en potten, waarbij er nog genoeg ruimte vrij blijft voor andere voedingsmiddelen.

Drank-compartiment

Een te warme fles witte wijn behoort tot het verleden met de functie snelkoelen waarmee u de producten versneld kunt koelen. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan schakelt de koelkast weer over op haar standaardinstelling. Sommige koelkasten zijn voorzien van een compartiment (zoals die van KitchenAid) waarin u snel drank tot het gewenste niveau kunt laten afkoelen. De temperatuur in het overige deel van de koelkast wijzigt niet. Zo heb je toch nog dezelfde avond die fles wijn op tafel!

Uw eigen koelwand

U kunt ook uw eigen koelwand creëren. Fabrikanten van merken zoals KitchenAid en Gaggenau bieden volledig modulaire systemen waarin u naar eigen inzicht koelkasten, vriezers, koel-vriescombinaties en wijnklimaatkasten in talloze variaties kunt combineren. De Vertigo koelkast van KitchenAid kunt u zelfs zo aanpassen dat ze precies aan uw behoeften voldoet. U stelt de ene keer de multifunctionele lade in als koelkast, de andere keer als vriezer.

Automatisch ontdooien

In koelkasten bestaat altijd de kans van ijsafzetting. Vroeger moest je hiervoor koelkasten regelmatig ontdooien. Immers, ijsafzetting tegen de wand isoleert de koelelementen waardoor ze hun werk minder goed kunnen doen. Tegenwoordig ontdooien de meeste koelkasten zich vanzelf. Druppels worden opgevangen in een bakje. De motor laat deze druppels vervolgens weer verdampen.
Sommige koelkasten beschikken over een no-frosttechniek. Deze techniek, die we in veel moderne vriezers vinden, haalt het vocht uit de lucht van de vriezer, waardoor geen rijp- en ijsafzetting meer ontstaat. Een voordeel van deze techniek is, dat er minder smaak- en geuroverdracht plaats vindt. Een nadeel van deze techniek in de koelkast is, dat open en onverpakte producten sneller uitdrogen. No frost neemt bovendien ruimte in, maakt vaak meer lawaai en kost ook meer stroom.

Dubbeldeurs

Elke keer wanneer een koelkast wordt geopend, moet de koelkast zijn temperatuur weer ‘bijwerken’. Samsung heeft hiervoor een oplossing met dubbele deuren. De deur van de Food ShowCase-koelkasten is in 2 delen te openen: met de ‘InnerCasedeur’ open je de gewone koelkastruimte, maar met de ShowCasedeur alleen het voorste deel van de deur: de deurvakken blijven in de koelkast zitten. Volgens Samsung ‘optimaliseert de Food ShowCase het gebruik van de ruimte’ en is hij ‘Energiebesparend en milieubewust’. En je hoeft minder te zoeken!

Kinderslot

Koelkasten kunnen voorzien zijn van een kinderslot. Dit vinden we bijvoorbeeld bij de koelkasten van Philips LG. Door de producten te voorzien van een kindvriendelijke beveiliging, worden de risico’s en gevaren zoveel mogelijk uitgesloten.

Vervelende geuren

Nare geuren in je koelkast kun je zelf verwijderen. Er zijn ook fabrikanten die er een oplossing voor hebben bedacht. Electrolux zorgt met de functie TasteGuard® voor het zuiveren van lucht in de koelkast en verwijdert op een natuurlijke manier (met houtskool) geurtjes. Hiermee behoud je een verse smaak en frisse geur. Koelkasten van Bosch beschikken ook over deze functionaliteit. Hier wordt het een AirFresh filter genoemd.

Stroomuitval koelkast

Het is goed om op de bewaartijd bij stroomuitval te letten. Kiest u voor een wat langere bewaartijd bij stroomuitval, dan kom je niet voor verrassingen te staan als de stroom een paar uur is uitgevallen. Autonomie is een term die ook wordt gebruikt om de bewaartijd bij stroomuitval aan te duiden.

Bedieningspaneel en display

We zien het vooral veel bij de Koreaanse merken Samsung en LG: aan de buitenkant van de deur zit het bedieningspaneel en een digitaal display. Het is handig om de temperatuur in de koelkast en vriezer in de gaten te houden en aanpassingen te doen, zonder dat u de deur open hoeft te maken.

Selfclose (zelfsluitend) en SoftClose

Sommige koelkasten van Miele zijn voorzien van SelfClose functionaliteit. Lades hoef je niet langer meer dicht te schuiven. Met een lichte vingeraanraking sluit de la zich vanzelf.
Hieraan verwant is de SoftClose sluiting. De koelkastdeur sluit vanzelf en het sluiten wordt gedempt.

Lees ook onze andere artikelen over Koelkasten:
Koelkasten

Waar op letten bij aanschaf koelkast

Technologische ontwikkelingen bij koelkasten

Energie besparen met uw koelkast

Innovaties in koelkasten

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel