innovaties in kookplaten

Innovaties-in-kookplaten

Afneembare bedieningsknop

Neff blijft hobbykoks inspireren met kwalitatieve en innovatieve oplossingen voor in de keuken. Neff heeft de TwistPad kookplaatbediening, een afneembare knop waarmee u de gehele kookplaat bedient. Handig, niet alleen met reinigen maar ook wanneer er kinderen in de buurt zijn. Voor diegene die meer glamour in de keuken wil, Neff heeft haar bekroonde Twistpad-knop voor inductiekookplaten speciaal laten uitvoeren met 24 Swarovski kristallen rondom. Swarovski edelstenen werden voor zover we weten nog niet eerder toegepast in de keuken. Dit is verkrijgbaar onder de naam Neff Twistpad Crystal Edition.

Kookproces even onderbreken

Wordt er aangebeld of gaat de telefoon? Met de Stop & Go-functie van Miele kunt u alle kookzones met één druk op de toets op vermogensstand 1 zetten. Zo kunt u even weglopen van de kookplaat zonder dat iets overkookt of aanbrandt. Als u weer terug bent in de keuken herstelt u de eerder ingestelde standen weer met één druk op de knop.

Aankookautomaat

Met de aankookautomaat van Miele branden gerechten nooit meer aan en verspilt u geen energie. De inhoud van de pan wordt op het hoogste vermogen aan de kook gebracht, waarna automatisch op een lagere stand wordt overgeschakeld. Zo wordt het vermogen nooit te laat verlaagd.

Veiligheid voor kinderen

Moderne kookplaten zijn voorzien van een kinderslot. Dit is zeker bij kookplaten met aanraakbediening een veilig idee. Een klimmende peuter kan immers met een enkele beweging de hele kookplaat inschakelen en zich branden met alle nare gevolgen van dien. Producten van Bosch zijn al jaren met een kinderslot uitgevoerd, ter herkennen als een slotje. Brandt het slotje, dan is het kinderslot ingeschakeld.
Bij gaskookplaten met draaiknoppen blijft de veiligheid beperkt tot een draaiknop die je eerst moet induwen alvorens hij geactiveerd wordt. Een ondernemend kind heeft snel uitgevonden hoe dat werkt en kan dus onbekommerd de gaskraan open zetten.
Een andere vorm van beveiliging is panherkenning. Wordt de kookplaat aangezet maar detecteert de kookplaat geen pan, dan schakelt deze na korte tijd weer uit.
Restwarmte indicatie is ook zo’n veiligheidsfunctie. Met één oogopslag ziet u of de kookzone al voldoende is afgekoeld, of nog niet. U zou zelfs nog een kookplaat met tijdklok kunnen nemen. Dan kunt u exact instellen wanneer uw kookplaat in gebruik mag zijn, en wanneer niet.

Niet aanbranden

Een pasta die overkookt geeft altijd veel rommel. De inductiekookplaten van Bosch schakelen echter automatisch uit wanneer je vloeistof morst. Na de reiniging hervatten ze het programma weer volgens de laatst gebruikte instellingen.

Inductieplaten met timer

Met de timerfunctie kunt u uw gerechten gerust in alle veiligheid alleen laten terwijl ze zachtjes gaarstoven. Na de ingestelde tijd, wordt de kookzone automatisch uitgeschakeld en daalt de temperatuur van de kookplaat snel, zodat uw gerechten niet blijven verder koken.

Inductieplaten met Cookeye sensor

Door op de inductieplaat een van de voorgeprogrammeerde kookprogramma’s in te stellen, past de Cookeye-sensor, die op de steel van de pan wordt bevestigd, de temperatuur en de nodige kooktijd voortdurend aan. Zo verkrijgt u een optimaal resultaat zonder dat u er omkijken naar hebt.

Ergonomie

Ook ergonomie wint aan belang bij kookplaten. Zo zijn er schuingeplaatste bedieningspanelen (van Miele). Hierdoor is de bediening eenvoudig en krijgt het geheel een slimme uitstraling.

Langwerpige kookplaten

Daarnaast zien we tegenwoordig ook langwerpige kookplaten. Hierbij staan de pannen overzichtelijk naast elkaar. Met name in moderne, strakke keukens oogt dit bijzonder fraai.

Flexibel koken

Met flexibel koken heb je nooit meer het probleem van te grote pannen. Bij flexibele inductiekookplaten kun je de verschillende kookzones koppelen. Kook je de ene dag met vier kookzones, de andere keer kook je er met drie, waarvan één grote. Dit is handig voor een braadslee bijvoorbeeld, of een grote vispan. Neff heeft bijvoorbeeld een FlexInductie plaat die de plaats van de pannen herkent en de verhitting aan de maat van de pan aanpast. Zo verspilt u nooit energie.
Verschillende producenten van keukenapparatuur, waaronder Siemens, Neff, Miele en Pelgrim bieden een inductiekookplaat met flexibele kookzones of zelfs compleet zoneloos aan. U plaatst uw pan ergens op de kookplaat zonder daarbij gericht een kookpit op te zoeken. Door middel van elektromagneten ‘voelt’ de kookplaat waar de pan wordt neergezet en hoe groot deze pan is. Vervolgens past de inductieplaat het kookoppervlak aan het bodemoppervlak van de pan aan. Alleen het gedeelte van de kookplaat waarop de pan staat wordt verwarmd, de rest blijft gewoon koud.

Kookplaat zelf indelen met PITT cooking

Wanneer u geheel naar eigen idee uw kookplaat wilt inrichten, dan kunt u ook kiezen voor PITT cooking. Met PITT cooking hebt u eigenlijk geen kookplaat meer maar worden de pitten geïntegreerd in uw aanrechtblad, op de plek waar u wenst. Deze innovatie is ontwikkeld door Poggenpohl.
De bedieningselementen, zoals de ontstekingsknoppen, bevinden zich ook in het werkblad. De technische onderdelen, zoals de gasleiding, worden onder het werkblad aangebracht. PITT cooking past in elk aanrechtblad. U kiest zelf voor het aantal, de grootte en de wijze waarop ze gerangschikt zijn. Zo kunt u compleet inspelen op uw manier van koken. Kookt u vaak met grote pannen, dan kiest u voor grote branders. Experimenteert u liever met liflafjes en sausjes, dan zijn een paar kleine pitten voor u weer handig. Met PITT cooking benut u de ruimte in uw werkblad exact zoals u het wilt, kunt u gemakkelijk de kookpitten afnemen én hebt u een keuken zoals niemand anders ‘m heeft. Het installeren van PITT cooking is een bewerkelijker proces. Het is hierdoor duurder in aanschaf dan de gemiddelde kookplaat.

Kookplaatbediening

Kookplaten met draaiknoppen zien we nog steeds wel, maar ze worden langzamerhand verdrongen van hun plek door tiptoetsen en aanraakbediening. Voor sommige mensen is het even overschakelen, want een knop geeft je direct gevoel bij de stand van de draaiknop. Maar met ‘touch control’ kun je ook precies zien welke kookzones zijn ingeschakeld. Deze nieuwe manier van bedienen wordt DirectControl of DirectSelect genoemd. Een groot voordeel is, dat het ontbreken van knoppen veel gemakkelijker schoonmaakt! En het oogt bijzonder strak en modern in elke keuken. Nog een voordeel van kookplaatbediening met toetsen: deze kookplaten zijn bijna altijd voorzien van een automatische vergrendeling of kinderslot. Die vind je niet op kookplaten met draaiknoppen.
Nieuw op tiptoetsgebied is de slider control bediening. Via deze bediening wordt de mate van verhitting van de kookzone bepaald door er simpelweg met een vingertop overheen te strijken.
Ook handig is een energie weergave display (gespot bij de kookplaten van Siemens), waarbij het energieverbruik wordt vermeld tijdens het koken. Zo kunt u eenvoudig uw kookstijl aanpassen om energie te besparen.
Een aantal merken heeft een systeem ontwikkeld waarbij de kookplaat en de afzuigkap ook met elkaar communiceren. Zo wordt het afzuigproces automatisch geregeld. Miele biedt dit aan onder de naam Con@ctivity, een innovatief systeem van Miele waarbij de kookplaat communiceert met de afzuigkap. De afzuigkap reageert automatisch op de instellingen op de kookplaat en past het vermogen daarop aan. Ook de verlichting van de afzuigkap gaat automatisch aan. Dat betekent heel veel extra comfort.

Inventieve gasbranders

Tot twintig procent sneller koken op gas dan met traditionele gasbranders van hetzelfde vermogen? Hotpoint claimt dit mogelijk te maken met de Luce-gaskookplaten met Direct Flame-technologie. De Luce-gaskookplaten hebben vlakke branders uit één stuk met honderden kleine gaatjes in de vlakke branders. Deze verwarmen gerechten gelijkmatiger, laten de inhoud van een pan tot twintig procent sneller koken en besparen u tot 22 procent aan energie.

Toekomstmuziek

Steeds vaker worden huishoudelijke apparaten uitgerust met mogelijkheden om te surfen, te chatten, te mailen of wat dan ook. Zo presenteerde Whirlpool enkele jaren geleden op een consumenten-elektronicabeurs de Interactieve Cooktop. Een keramische inductiekookplaat boordevol elektronica waarmee je tijdens het koken ook nog volop online actief kunt zijn. Deze kookplaat is nog niet te koop, maar wordt momenteel verder ontwikkeld.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel