Keukentrend: inbouwtoestellen om te vacumeren

reservefoto AEG Sous-vide 2-min

Er zijn wel meer professionele keukentechnieken die doorsijpelen tot bij de hobbykok thuis. Sous-vide of vacuümgaren is er daar één van. Onmisbaar bij deze kooktechniek is een vacumeermachine waarmee de ingrediënten luchtdicht verpakt worden. Dat kan met zo’n klein huishoudtoestel dat je eenvoudigweg in het stopcontact steekt, maar ook met een inbouwapparaat dat steeds gebruiksklaar en doorgaans nog een stuk performanter is. Een inbouwlade, vaak gecombineerd onder de stoomoven in de kolomkast, is de meest voorkomende inbouwvorm van een vacumeermachine. Maar het kan ondertussen ook anders. De trend, voordelen én nieuwigheden onder de loep.

Waarom sous-vide?

De eerste vraag: wat ben ik ermee? Een eerste belangrijk voordeel van de vacumeermachine werd hierboven al aangehaald. Door de ingrediënten vacuüm te verpakken, kun je ze nadien sous-vide bereiden. Klinkt moeilijk? Alles behalve. Heel wat keukentoestellen zijn ondertussen afgestemd op deze kooktechniek waarmee je gerechten naar een hoger niveau tilt. Doe de ingrediënten – inclusief specerijen of marinade – in een speciale vacumeerzak en sluit dit met het vacumeertoestel. Dit apparaat zal het geheel luchtledig trekken en luchtdicht verpakken. Daarna worden de ingrediënten op een relatief lage temperatuur gegaard in de stoomoven. Heel wat stoomovens hebben ondertussen een speciale sous-vide functie, maar dat is op zich geen must. Vacuümgaren in een kookpot met water kan trouwens ook, al is een zeer precieze temperatuurcontrole hier wel handig. AEG speelt hierop in met de SensPro inductiekookplaat met sous-vide functie. Het vernuftige zit hem in de draadloze sensor die de kerntemperatuur meet – in dit geval van het kookwater – en de kookplaat automatisch aan- en bijstuurt wanneer nodig. De technologie ten dienste van het culinaire resultaat.

AEG SensPro inductiekookplaat - Sous-vide 7

 

 

 

 

 

 

 

Andere vacüumtroeven

Sous-vide garen is één ding, maar zo’n vacumeertoestel komt nog wel vaker van pas. Zo blijft vacuüm verpakt voedsel aanzienlijk langer vers, zowel in de koelkast als de diepvriezer. Bacteriën krijgen nu eenmaal veel minder de kans zich te ontwikkelen in de zuurstofvrije omgeving. En geen geurtjes die kunnen ontsnappen. Die gesnipperde ui of geblancheerde boontjes? Bewaar ze in een vacuümzak. Ook restjes van de maaltijd kan je op deze manier veilig én compact verpakken. De luchtdichte zakken maken bewaardozen overbodig waardoor je meteen heel wat plaats wint in de koelkast. Liever toch dozen? Diverse toestellen zijn compatibel met speciale vacumeerdozen die je uiteraard kunt hergebruiken. Wil je je vlees marineren? De vacuümmachine! En nog een handig weetje: ook die halfvolle chipszak laat zich opnieuw luchtdicht sealen in het vacumeerapparaat. Geen reden meer om de hele inhoud toch maar in één avond binnen te spelen.

De vacuümlade

Gewonnen voor de voordelen van vacumeren? Steeds meer mensen kiezen bij het installeren of renoveren van hun keuken voor een combinatie van een ovenuitrusting met een vacuümlade. Deze toestellen worden boven of naast elkaar ingebouwd. Samen met de groeiende vraag stijgt ook het aanbod. Heel wat elektromerken bieden ondertussen een vacuümlade aan. Ze zijn qua esthetiek perfect afgestemd op de ovens en dus mooi combineerbaar in de kolomkast. Onder meer Miele, AEG, Neff, Siemens, Gaggenau, V-ZUG, Küppersbusch, ATAG en KitchenAid hebben er ondertussen één in het gamma. Ook Smeg vervolledigde het gamma met een vacuümlade, zowel beschikbaar in de Dolce Stil Novo, Linea als Classici-reeks. Dit toestel laat, afhankelijk van het ingrediënt en de toepassing, keuze uit drie vacuümstanden: delicaat, bewaren en sous-vide koken. Bovendien is er een speciale Chef-functie voor het marineren van voedsel. Nieuw van het Zwitserse V-ZUG is de volledig integreerbare vacuümlade. Deze laat zich – net als de nieuwe warmte- en systeemlade – bekleden met een front van je keukenmeubelen. Een optie die extra mogelijkheden en vrijheden biedt bij de keukenplanning en bijdraagt tot de esthetische rust in de keuken.

Smeg vacuum CPV115S_7

 

 

 

 

 

 

 

Vzug PressRelease-Schubladen-vollintegiert1

 

 

 

 

 

 

 

In het werkblad geïntegreerd

Vacumeren is dus duidelijk een hot item in keukenland. Logisch dat er alternatieve en innovatieve oplossingen opduiken voor de ondertussen gekende vacuümlade. Zo is er Quva, een inbouwsysteem dat onder het keukenaanrecht gemonteerd wordt en daardoor nauwelijks plaats inneemt op het werkblad. Het enige zichtbare element is de vlak geïntegreerde pop-up bediening met een uittrekbare vacuumeerslang. Quva wordt gebruikt in combinatie met speciaal ontworpen bewaardozen, zakken én een speciale wijnstop waarmee een geopende fles langer kan bewaren. Uiteraard ook geschikt voor andere dranken en vloeistoffen. De bewaardozen, verkrijgbaar in drie formaten, zijn gemaakt van ultrasterke Tritan, BPA-vrij, stapelbaar en geschikt voor de microgolfoven en diepvriezer. De vacuümzakken met zipsluiting zijn er in twee formaten, mogen in de koelkast en diepvriezer en zijn – uiteraard heel belangrijk – geschikt voor sous-vide koken. Bijzonder is dat ze kunnen hergebruikt worden, dit in tegenstelling tot de meeste andere vacuümzakken. Tot slot heeft Quva een speciale ‘Quick marinade mode’, een functie waarmee men in amper 10 minuten voedsel kan marineren.

Quva-vacumeermachine-rvs

 

 

 

 

 

 

 

De koelkast die vacumeert

Ook nieuw: de koelkast met een in de deur geïntegreerd vacumeersysteem. Dan hebben we het over de VacPac Pro, een French Door (4-deurs) model van Sharp. Het enige wat je van het vacumeertoestel ziet, is de gleuf onder het elektronisch bedieningspaneel. Het volstaat om het vacuümzakje in de opening te schuiven, op start te duwen en de machine doet de rest. De opties zijn, in verhouding met een volwaardige en krachtige vacuümlade, dus eerder beperkt. Daar staat tegenover dat het wel een zeer compacte oplossing is, en altijd binnen handbereik. Wat de overige koelkastkenmerken betreft, noteren we een royaal koel- en vriesvolume van respectievelijk 390 en 170 liter netto en een AdvancedNoFrost-systeem met drie aparte koelcircuits. Achter de linkerdeur onderaan zit een flexibele AdaptiZone die al naargelang de behoefte kan gebruikt worden als koelkast, diepvriezer of zelfs helemaal kan worden uitgeschakeld. De koelkast (b 91 x d 75 x h 185 cm) is verkrijgbaar in Inox of Dark Inox en past met zijn strakke look perfect in de eigentijdse keuken.

Sharp VacPac Pro

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel