Expertgids keukenkleuren

Expertgids-keukenkleuren

Keukens in een keukenshowroom zien er altijd verleidelijk mooi uit. Je ziet ze staan en denkt “zo wil ik het ook”. Toch blijkt dat in de praktijk moeilijker te zijn dan gedacht. Je bent niet de eerste consument die toch even moet slikken wanneer de nieuwe keuken wordt geplaatst omdat hij toch anders uitpakt dan gedacht.

Kleuren in je nieuwe keuken

Het succes van een nieuwe keuken hangt van veel zaken af: het model, de ruimte, de inrichting van je keuken en de kleur. Over de eerste drie zaken hebben we al veel geschreven, over de rol van kleuren in je nieuwe keuken minder. Daarom zetten we in dit artikel een aantal kleurencombinaties op een rij die gegarandeerd een oogstrelend effect hebben.
Welke kleurencombinatie je kiest, ligt helemaal aan je smaak en stijl. Natuurlijk kun je gerust voor een andere kleurencombinatie kiezen, maar van de onderstaande combinaties weet je zeker dat ze bij elkaar passen.

Er zijn geen slechte kleuren, maar wel slechte kleurencombinaties. In dit artikel werken we aan de hand van het onderstaande kleurenwiel. Natuurlijk zijn dit niet de enige kleuren waarin een keuken te verkrijgen is, maar het kleurenwiel is een handig instrument om te kijken welke kleuren bij elkaar passen en welke niet. De kleuren kunnen op ongelooflijk veel manieren worden gecombineerd, waardoor je er gegarandeerd een ideale combinatie in vindt.

Handig om te weten: we werken in dit artikel op basis van paletten met vier kleuren. Er zijn meer mogelijkheden, die we later beschrijven. Je keukenblok hoeft niet per se alle vier de kleuren te bevatten, maar het is wel handig als ze alle vier in de keukenruimte terugkomen omdat ze zo goed bij elkaar passen. Je kunt ook kiezen voor een keuken in drie kleuren en de vierde kleur dan terug laten komen in het behang of in je meubels.
Ook niet gek: kies voor accessoires die een bijpassende tint hebben. Het is onmogelijk om exact de juiste kleur te pakken, maar een kleur die in de buurt komt is ook goed.

warme kleuren

Wanneer je een liefhebber bent van warme kleuren en veel huiselijkheid wilt uitstralen, niet bang bent voor heldere en gedurfde kleuren maar toch samenhang wilt, dan zijn analoge kleuren een aanrader. Dit zijn kleuren die naast elkaar liggen op het bovenstaande kleurenwiel.
Er is een duidelijk verschil tussen warme en koele kleuren. Warme kleuren zorgen voor warmte en geven meer een gevoel van betrokkenheid, terwijl koele kleuren (ook naast elkaar op het kleurenwiel) juist zakelijker zijn.

Een voorbeeld van een kleurenpalet met warme kleuren:
Het kan natuurlijk ook anders. De onderstaande staal heeft ook een warme uitstraling, maar bevat toch hele andere kleuren:

Kleurenstaal-warme-en-koele-kleuren

koele kleuren

We schreven het al: koele kleuren zijn zakelijker en kunnen een afstandelijker gevoel geven. Tegelijkertijd hoeven ze helemaal niet afschrikwekkend te werken: koele kleuren passen immers ook heel goed bij elkaar, maar zijn gewoon minder opvallend.
Een voordeel van koele kleuren is dat ze juist wat minder aandacht trekken, wat meer rust creëren en ideaal kunnen worden aangevuld met accessoires. Veel keukens zijn standaard verkrijgbaar in de koele kleuren.

Kleurenpalet-warme-en-koude-kleuren

Accentkleuren

We hebben wel vaker geschreven over het nut van accentkleuren: je kunt een keuken heel rustig laten zijn en dan kiezen voor een opvallende wand, zodat je toch een levendige keuken krijgt in plaats van een saaie ruimte.
Je kunt dan kiezen voor een keuken in neutrale of koele kleuren en de rest van de ruimte (of een lange wand) een opvallende kleur geven.
Het onderstaande kleurenpalet is maar één voorbeeld. In plaats van de groene kleur kun je immers ook kiezen voor rood, oranje of een andere opvallende kleur.

Frisse keuken

Over groene keukens horen we niet zoveel en groene keukens zijn ook niet heel zichtbaar. Wil je een frisse keuken, dan is groen echter een hele goede keuze.
Met een onverwachte tint kun je echt de aandacht trekken. Tegelijkertijd voorkom je dat het over the top wordt door een frisse en luchtige tint te kiezen. Zorg wel dat alle andere elementen in de ruimte niet zo opvallend zijn, want dat gaat ten koste van het effect en kan zelfs averechts werken.

Je kunt natuurlijk hetzelfde principe toepassen door net iets andere tinten te nemen en deze te combineren met geel. Het effect is heel anders en eerder zacht dan fris. Toch biedt dit ook een hele mooie combinatie.

Zo zie je maar: een klein kleurverschil kan een groots effect hebben.

Groene-keuken

Gedurfd klassiek

De tijd van koloniale kleuren ligt achter ons: op dit moment draait alles om wit, houtlook en wash-tinten. Wil je toch wat opvallends, dan kom je al snel bij een hypermoderne keuken in gewaagde kleuren uit.
Toch hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Je kunt ook kiezen voor een donkere keuken, tegen het koloniale aan, met opvallende kleuraccenten. Die accenten kunnen terugkomen in een opvallend fornuis, in de vloer of in de achterwand. Je creëert rust door daarnaast ook neutrale kleuren te gebruiken. Zo krijg je een gedurfd klassieke uitstraling die tegelijkertijd ook warm is.

Klassieke-keukens

Andere mogelijkheden voor kleuren in je keuken

Analoge kleuren

We schreven hierboven al over analoge kleuren. Dat zijn kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen. Die kleuren zorgen allemaal voor eenheid, hoewel je natuurlijk wel even goed moet kijken: als je een kleur opschuift in het kleurenwiel, kun je al weer een heel ander effect krijgen. We hebben de nummers in het kleurenpalet gemakshalve een nummertje gegeven. Kies je voor de combinatie 1, 2, 3 en 4 dan krijg je een heel ander effect dan als je kiest voor de combinatie 2, 3, 4 en 5. Zou je in de eerste combinatie kleur 3 als hoofdkleur gebruiken, dan hoeft dat helemaal niet de ideale kleur te zijn in de tweede combinatie. Een kleurenwiel is dan ook een hulpmiddel, geen wondermiddel.
Hieronder zetten we nog een aantal geslaagde kleurencombinaties op een rij.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren die elkaar aanvullen en die een zogenoemd “complementair contrast” opleveren. Je kunt complementaire kleuren gemakkelijk herkennen omdat ze tegenover elkaar liggen op het kleurenwiel. Rood en groen liggen tegenover elkaar, blauw en oranje en paars en geel ook.
De complementaire kleuren zijn dus heel contrastrijk, maar passen juist daardoor heel goed bij elkaar. Je moet wel zorgen dat de verzadiging goed is: felgeel gaat meestal niet goed met zacht paars. Als je de ene kleur fel maakt, moet de andere ook fel zijn.

Triaden

Een triade is een kleurencombinatie van drie kleuren. We kennen die bijvoorbeeld van de Rietveldstoel, waarin de primaire kleuren rood, geel en blauw zijn gebruikt. In een keuken is dit een lastige kleurencombinatie omdat je al snel een Rietveld- of Mondriaan-idee krijgt. Door te kiezen voor verzadigde of donkere tinten, kun je het kleurenschema toch goed toepassen.

Traiden-kleurenpalet

Gedeeltelijk complementaire kleuren

Een tussenvorm van complementaire kleuren en triaden is een combinatie van gedeeltelijk complementaire kleuren. Daarbij ga je uit van een bepaalde basiskleur en zoek je een kleur links en een kleur rechts van de complementaire kleur (dus de kleur tegenover de basiskleur).
Stel dat de basiskleur rood is. Direct daar tegenover ligt groen. Wanneer we naar links en naar rechts gaan, komen we bij oranje en paars: een ideale kleurencombinatie met rood. In dit geval is het resultaat heel warm, maar als je kiest voor een andere kleur kan het ook juist heel koel zijn.

Monochrome kleuren

Monochrome kleurenschema’s bestaan uit een combinatie van varianten op één kleur. Je kunt bijvoorbeeld zwart nemen en die kleur combineren met wit (contrast) en een aantal grijstinten.
Monochroom hoeft helemaal niet zwart-wit of saai te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor drie of vier tinten blauw. Zo ontstaat er een heel rustig beeld dat, afhankelijk van de gekozen kleur, heel fris of heel warm kan zijn.
Je kunt de kleurencombinatie aanvullen met accessoires en contrasterende details.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel