Keuken- en woontrends 2021

next125_NX510

Wil je 2020 liever snel vergeten? We kijken samen met jou uit naar 2021 en nemen de woon- en keukentrends voor het nieuwe jaar onder de loep. Want meer dan ooit is gebleken hoe belangrijk een aangename thuis én gezellige keuken is.

Tijdens de lockdown zijn we met z’n allen aan het koken en bakken geslagen. Gezelligheid in de keuken en rond de tafel werd belangrijker dan ooit. En dat zal ook nog zo een tijdje blijven. Wat de keukentrends anno 2021 betreft, blijft openheid een belangrijk thema.

We spreken steeds meer over ‘woonkeukens’ waarbij keuken en woonruimte naadloos in elkaar overvloeien of zelfs helemaal versmelten. Wat de kleuren en materialen aangaat, ruimt zwart voorzichtig plaats voor net iets warmere tinten. Daarnaast ook veel hout, al dan niet donker getint, met vooral een opmerkelijke opmars van notelaar. En de muren? Hectische tijden vragen om rust en balans. Dit vertaalt zich in warme en rustige tonen, zoals voorgesteld door enkele bekende verfmerken. 

Open moet het zijn

Wat de keukentrends betreft, zal het je niet verrassen dat de open keuken bijna de maatstaf wordt. Zowel in ruime lofts en riante villa’s als in de compacter wordende stadswoningen is het interessant om keuken en leefruimte te laten samenvloeien tot één open geheel. Er wordt vaak gekozen voor een keukeneiland, maar ook open systeemkasten doen steeds vaker dienst als ‘bemiddelaar’ tussen keuken en woongedeelte. In de meubels geïntegreerde vakken, open wandkasten en regalen dragen bij tot één groter en ruimer geheel. Ook opvallend: de stijlvolle en verlichte vitrinekast – aangeboden als onderdeel van het keukenprogramma – die steeds vaker wordt ingezet om ruimtes te verbinden. Moet het echt compact? Dan zijn er de keukenvolumes die na het kokkerellen volledig kunnen worden afgesloten achter vouwschuifdeuren. Opgeruimd staat netjes! 

Warmere kleuren en notelaar

De eigentijdse keuken kleurde de laatste jaren steeds vaker zwart. Maar er is een voorzichtige kentering op komst. Wat de unikleuren betreft, noteren we her en der warme grijstonen ter vervanging voor wat door sommigen toch werd ervaren als dat ‘harde’ zwart. Daarnaast biedt al dan niet getint maar vooral karaktervol hout – zowel fineer van echt hout als de realistische houtdecors – een fraai alternatief. Ook walnoothout doet het goed en zien we toegepast in verschillende nieuwe keukenopties. Tot slot blijven extramatte oppervlakken ook in 2021 booming business, onder meer in de vorm van nanotech-materiaal dat slijt- en krasbestendig is én uiteraard vingerafdrukken weert. Omdat mooi ook onderhoudsvriendelijk mag én kan zijn. 

Kleurentrends: warmte en harmonie

Keuken en leefruimte zijn uiteraard meer dan de meubels alleen. Wat doen we met onze muren in 2021? De kleurspecialisten van het Global Aesthetic Center van AkzoNobel – moederbedrijf van verfmerk Flexa – stellen Brave Ground voor als kleur van het jaar 2021. Het is een warme tint, die stabiliteit en vertrouwen uitstraalt en geborgenheid biedt. Een kleur die zich bovendien fraai laat combineren met de andere zachte, natuurlijke tinten uit het Flexa Kleurentrends 2021-palet. Samen staan ze garant voor een rustgevend effect. 

Schoonheid van imperfectie

Het Britse Little Green presenteert op zijn beurt Stone: een nieuw, veelzijdig palet van natuurlijke tinten die rust uitstralen. Ook Boss Paint kiest resoluut voor warmte en harmonie, dit met de nieuwe ‘Circle of Life’-trendcollectie. Dit gamma knipoogt naar de Japanse Wabi Sabi-levensfilosofie die schoonheid van imperfectie, eenvoud en natuur vooropstelt. Minder, beter en duurzamer is het motto. Op vlak van decoratie uit dit zich in natuurlijke, rauwe materialen en asymmetrische vormen. Ook de opmars van handgemaakt en tweedehands zet zich onverminderd voort. De schoonheid zit in de imperfectie en net dit maakt deze interieurfilosofie zo mooi. 

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel