Alles waar aan een gasfornuis moet voldoen

fornuis

Wil je lekker kunnen koken dan zijn er aantal dingen waar een gasfornuis aan moet voldoen, en welke functionaliteiten een gasfornuis moet hebben. Wij hebben deze voor jou op een rij gezet. Voor de meest volledige gasfornuizen bezoek je een showroom.

12 punten waaraan je gasfornuis moet voldoen

1. Formaat

De eenvoudigste modellen zijn 60 centimeter breed. Maar kookfanaten hebben er liever één van 90, 100 of zelfs 150 centimeter

2. Aantal branders

Vier, vijf of zelfs zes branders. Wie geregeld veel eters over de vloer heeft of gasten met uiteenlopende eetwensen, of juist gek is op meervoudige rijsttafels, is het beste uit met zoveel mogelijk branders.

3. Wokbrander

Voor het verhitten van grote pannen of wok komt een stevige wokbrander goed van pas. Speciaal ontworpen met de oosterse keuken in gedachten. Altijd aan de voorzijde van het fornuis geplaatst zodat ook grote pannen goed passen.

4. Branders

De beste branders zijn van messing. Door de betere verbranding leveren messingbranders tot 25 procent meer rendement op dan goedkopere materialen.

5. Pannendragers

Op goede fornuizen liggen pannendragers van gietijzer. Die zijn duurzaam, van zware kwaliteit en hittebestendig. Potten en pannen kunnen  er stabiel op staan en kunnen makkelijk van de ene brander naar de andere worden verschoven.

6. Bakplaat

Ook wel Fry-Top genoemd. Een multifuncitonele roestvrij stalen plaat waarop vlees, vis, groenten en andere gerechten, zonder boter, kunnen worden bereid. Ideaal voor het maken van die perfecte home-made hamburger of pittige gamba’s

7. Vispanbrander

Betere fornuizen hebben speciale ovale branders waarop een vispan, braadslee of bakplaat past.

8. Ovens

Semiprofessionele fornuizen zijn doorgaans uitgevoerd met één extra grote oven of twee kleinere ovens. Het voordeel van een dubbele oven is een snellere opwarmtijd. Ook kunnen in twee ovens twee verschillende gerechten tegelijk worden bereid zonder dat ze elkaars geur of smaak overnemen. Maar in een grote oven past natuurlijk meer.

9. Quickstart

Fornuizen en ovens zoals die van het merk Boretti zijn uitgevoerd met een zogenoemd Quickstart voorverwarmsysteem. Een oven van 90 centimeter kan bijvoorbeeld in slechts 9 minuten op 180 °Celsius worden gebracht.

10. Design

De rechtstreeks uit Italië geïmporteerde fornuizen van het merk Boretti met hun opvallende kleuren hebben de trend gezet voor kloeke, stoere fornuizen. Zij zijn standaard verkrijgbaar in bijvoorbeeld strak metalliclook maar ook in felrood of blauw of klassieke ingetogen kleuren. Er zijn zelfs fornuizen met knallende kleuren en motieven. Het is mogelijk om fornuizen in gewenste RAL-kleuren te krijgen.

11. Stelvoeten

Voor het op maat instellen van de ideale werkhoogte.

12. Opberglade

Veelgebruikte bakplaten en accessoires altijd bij de hand.

Bron: Boretti

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel