Keuken kopen? 5 tips om je te helpen met kiezen

Keuken-kopen-5-tips-om-je-helpen-met-kiezen

We schreven eerder al een artikel over het kiezen van een keuken waarin we je helpen met een aantal praktische vragen die je jezelf kunt stellen. Een goede keuze maken blijkt voor veel mensen lastig zijn als ze een nieuwe keuken willen kopen. Vaak is het niet alleen een praktische keuze maar vooral ook een gevoelsmatige. Eigenlijk net als met een huis. Een huis kan alles hebben wat er op je wensenlijstje staat, maar toch heb je er geen klik mee en zie je jezelf er niet wonen. Datzelfde geldt ook voor keukens. Hieronder helpen we je nog verder op weg met tips die verder gaan dan alleen het praktische.

Keukenervaringen

De eerste tip gaat over jouw ervaring met keukens. Niet alleen de ervaring waar onze website zijn naam aan te danken heeft maar een ervaring in jouw leven. Heeft iemand in je familie of vriendenkring een keuken die je heel erg mooi vindt of waar je je heel fijn voelt? De keuken van je vrienden bijvoorbeeld waar jullie aanschuiven aan het keukeneiland met een goed glas wijn terwijl jullie hobbykokvriend de allerlekkerste gerechten maakt. Het is gezellig, intiem en je hebt echt contact met degene die in de keuken staat.
Het kan ook zijn dat je hele warme herinneringen hebt aan de momenten die je in de keuken van je oma doorbracht. De keuken zelf was klein en praktisch, maar de eettafel was groot en uitnodigend waardoor het een soort ontmoetingsplaats was waar familie hing, zat, stond en liep. Soms verzamelden de vrouwen van de familie zich in de keuken en deed je oma de keukendeur subtiel dicht zodat alles gezegd kon worden zonder nieuwsgierige oortjes aan de andere kant.

Denk eens aan keukens van anderen die jou op de een of andere manier aanspreken. Dan gaat het niet alleen om het uiterlijk van de keuken, maar het gevoel dat je daar hebt. Komt dat doordat een keukeneiland ervoor zorgt dat er contact is met degene die in de keuken staat? Of vind je het juist heerlijk om je even af te kunnen sluiten tijdens het koken en is een afsluitbare, aparte keuken juist meer wat voor jou? Wil je de eettafel in de keuken hebben of juist in een andere ruimte in je huis?

Hoeveel ruimte heb je nodig?

Deze vraag lijkt heel praktisch, maar gaat toch iets verder dan de ruimte die je nodig hebt om je eten te bereiden en het aantal pannen dat je op je fornuis wilt kunnen zetten.

Heb je kinderen? Dan zie je vaak dat de kinderen graag bij mama of papa in de keuken willen zijn tijdens het koken. De een zet ze op het aanrecht, de ander aan tafel of de kinderen spelen op de grond. Kinderen blijven niet eeuwig klein, maar toch is het slim om rekening te houden met de ruimte in je keuken. Wil je ze aan tafel kunnen zetten? Is dat dan een eettafel of mag dat ook een kleinere tafel zijn waar je af en toe ook kunt ontbijten? Wil je dat deze er altijd staat of wil je dat deze uit te klappen is? Kook je alleen of kook je regelmatig samen? Hoeveel ruimte heb je dan nodig om naast elkaar te kunnen staan? Houd je van accessoires en apparatuur op je aanrecht? Een koffiemachine, wat potten en kruidenplantjes? Hoeveel ruimte heb je dan nodig voor zowel accessoires als ruimte om te snijden en eten te bereiden?

Slimme systemen

Opruimcoaches weten het allang en misschien jij ook wel: een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. En dat niet alleen: als je een systeem hebt in je huis en ook in je keuken, scheelt dat tijd en ergernis. De dingen die je dagelijks gebruikt, wil je binnen handbereik hebben. Ook wil je niet op stoelen hoeven staan om keukenapparaten te pakken die je regelmatig gebruikt of je halve kast uitpakken om de grote pan voor de boerenkool te bemachtigen. Toch zitten veel keukens zo in elkaar. De indeling sluit niet aan bij de gewoonten en behoeften van de gebruikers.

Wil je bij je spullen kunnen zonder van alles aan de kant te schuiven? Wil je je bestek in een la samen met de pollepels, opscheplepels en spatels of wil je daarvoor twee aparte lades? Naast elkaar? Of de la met spatels en ander keukengerei vlak bij je gasfornuis? Wil je de oven onder je gasfornuis of juist liever op een andere plek? Hoe hoog mogen de potjes met kruiden staan? Kan dat in een gewoon kastje of heb je liever een apart systeem waarbij je in een oogopslag ziet wat je in huis hebt? Wil je een prullenbak in je keukenkastje of zet je die liever apart? Veel mensen scheiden afval maar vinden de ruimte in de prullenbakken in een keukenkastje te klein. Soms is het dan slimmer om de afvalbakken op een andere plek neer te zetten. Dat kan natuurlijk wel mooi weggewerkt achter een paar deurtjes.

Wat je vaak ziet, is dat mensen kijken naar wat er mogelijk is qua indeling en welke systemen er zijn, maar de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk niet voldoende maken. Dan komen ze erachter dat de pannenkast toch niet zo fijn is en dat een extra la wel handig was geweest. Houd dus eens bij hoe je kookt. Wat gebruik je elke dag? Waar loop je nu tegenaan? Wat vindt je niet handig en wat wil je graag zo houden? Hoeveel apparaten gebruik je tegelijkertijd en hoeveel stopcontacten heb je nodig?

Over systemen gesproken: 10 tips voor de hoeken van je keuken

Gevoel en verstand in de keuken

We zeiden het al in de intro van dit artikel: een keuken kiezen die bij je past, is een mix van gevoel en verstand. Kies je enkel een keuken vanuit je hoofd, op basis van een lijst van praktische zaken, dan zie je dat veel mensen vastlopen in keuzes als het gaat om het uiterlijk. Ga je alleen uit van wat je mooi vindt, dan kun je de plank weleens mis slaan als je eenmaal in je nieuwe keuken staat waar veel te weinig opbergruimte in zit.

Hoe je zorgt dat de keuken voldoet aan je hart en aan je hoofd? Begin eens rond te kijken op websites om je te laten inspireren op het gebied van sfeer, kleur, vormen en indeling. Bijvoorbeeld op (1) Roomed, een online magazine op het gebied van wonen of de Engelstalige website (2) Apartment Therapy waar je je ogen uit kunt kijken, maar ook kunt zoeken op kleur. Verzamel de keukens die ‘goed voelen’ in een (3) moodboard, op je laptop, tablet, telefoon of iPad of Pinterest.

Hoofdzaken zet je op je lijstje van wensen en eisen. Denk daarbij aan:

  1. Hoe groot is de ruimte waar de keuken in moet komen?
  2. Hoeveel budget heb je te besteden?
  3. Welke slimme systemen heb je nodig?
  4. Hoeveel wil je zelf klussen en wat wil je uitbesteden?

Besef dat je het niet allemaal zelf hoeft te bedenken

Het kiezen van een nieuwe keuken is een grote beslissing en het kan helpen om advies te vragen aan een expert. Een keukenexpert kan je helpen bij het kiezen van de juiste opstelling, stijl en materialen. Daarnaast kan een expert je ook helpen bij het bepalen van je budget en het maken van een weloverwogen keuze. Het bezoeken van een showroom helpt ook altijd om inspiratie op te doen.

Nog meer informatie en inspiratie die jou kunnen helpen:

Zelf even rondkijken? Begin dan hier:

Met deze 5 tips ben je beter voorbereid op het kopen van een nieuwe keuken. Bepaal je budget, kies de juiste opstelling en stijl, let op de kwaliteit en laat je adviseren door een expert. Zo maak je de juiste keuze en geniet je nog jarenlang van je nieuwe keuken

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel