Het Smeg fornuis

Smeg-fornuis-70-cm

Smeg: het klinkt Zweeds, Deens of in ieder geval Scandinavisch. Als het gaat om de herkomst van het Smeg fornuis is niets echter minder waar: het Smeg fornuis komt uit Italië, net als andere populaire fornuismerken. In dit artikel in onze serie over fornuizen besteden we aandacht aan het Smeg fornuis.

Het Smeg fornuis: een korte geschiedenis van Smeg

Het eerste Smeg fornuis dateert van kort na de Tweede Wereldoorlog: in 1948 richt de Italiaan Vittorio Bertazzoni, een afstammeling uit een familie met smeden, Smeg op. Voor de liefhebbers: Smeg is een afkorting van Smalterie Metallurgiche Emiliane Guastalla (Metaal- en Emailleerfabriek in Guastalla, regio Emilia Romagna).

In de periode na de Tweede Wereldoorlog verandert er veel op het gebied van gezinsopvattingen en levensstijl. Bertazzoni weet hier op in te spelen. Bertazzoni verloochent zijn afkomst en creatieve en innovatieve genen niet: zo introduceert hij een van de eerste fornuizen met automatische ontsteking. Daarna volgen kookplaten, inbouwovens, spoelbakken, vaatwassers en koelkasten.
Anno 2014 produceert Smeg ook ovens, koffiemachines, kookplaten, wijnklimaatkasten, mengkranen en gashaarden.

In Nederland is het Smeg fornuis wel het bekendst. Het Smeg fornuis kenmerkt zich door de robuuste uitstraling. Hoewel er verschillende productlijnen zijn, zijn de Smeg fornuizen allemaal zo ontworpen dat je er eigenlijk niet omheen kunt: breed en stevig, glimmend en voorzien van grote kookpitten en knoppen.

Smeg fornuis 90 cm en andere modellen

Hoewel Smeg dus verschillende keukenartikelen produceert, zien we in Nederland vooral het Smeg fornuis terug. Smeg produceert fornuizen in verschillende soorten en maten. Vooral het Smeg fornuis 90 cm doet het goed. Dat is wel te verklaren: veel fornuizen zijn 90 cm en veel consumenten zoeken dan ook snel naar een Smeg fornuis dat in een bestaande omgeving past of waarvoor in ieder geval niet al te veel verbouwd moet worden. Na het Smeg fornuis van 90 cm is ook het Smeg fornuis van 70 cm erg populair. We zetten op een rijtje wat de verschillende mogelijkheden zijn:

Smeg fornuis 90 cm

Wie op zoek is naar een Smeg fornuis van 90 cm, kan kiezen uit verschillende lijnen, zoals “Tradizionale”, “Professionale” of “Opera”. De verschillen in de lijnen zitten in het design: een Smeg Tradizionale fornuis heeft een echte klassieke uitstraling terwijl een Smeg Professionale fornuis veel strakker en moderner is.
Ondanks die verschillen zijn er ook veel overeenkomsten: zo krijg je een glimmend fornuis met grote knoppen en vijf of zes kookpitten. De prijzen liggen niet heel ver uit elkaar: je hebt al een Professionale fornuis voor zo’n € 650. Wil je meer functies of design dan kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Zo betaal je voor het Smeg fornuis TR93NNL € 2500.

Smeg fornuis 70 cm

Is een Smeg fornuis van 90 cm te breed, dan zou je kunnen kiezen voor een wat smaller fornuis: een Smeg fornuis van 70 cm. Smeg biedt echter maar een fornuis aan met die afmetingen: de C7GMXNL8. Dit vrijstaande fornuis heeft een gaskookplaat met 5 branders, waarvan één wokbrander (in het midden).
Het fornuis uit de Smeg Classici-lijn is fraai en strak, maar erg modern. Daar moet je dus van houden. Houd je er niet van, dan houden je keuzemogelijkheden voor een Smeg fornuis van 70 cm op.
Overigens beperkt het Smeg-assortiment zich niet tot 70 of 90 cm: er zijn ook fornuizen van 60 cm tot 150 cm via 80, 90, 100, 110 en 120 cm verkrijgbaar.

Voor een compleet overzicht van de Nederlandse fornuizen merken

Smeg fornuis review

We hebben inmiddels begrepen dat veel vaste lezers van KeukenErvaringen.nl graag zoveel mogelijk ervaringen en reviews hebben voor ze een product kopen. Daarom besteden we in dit artikel ook aandacht aan Smeg fornuis reviews.

We komen veel interessante Smeg fornuis reviews tegen. Veel consumenten zijn liefhebber van het Smeg fornuis. Natuurlijk zijn smaken verschillend, maar Smeg-fornuizen worden meer aangeprezen dan Boretti-fornuizen. Dat heeft voor een deel te maken met het ontwerp (heel erg smaakgevoelig!) en voor een deel met de praktische kant: Smeg-fornuizen zijn by design eenvoudiger schoon te maken dan fornuizen van andere fabrikanten, zoals Boretti.

Ons tegenargument: een Smeg fornuis kan erg mooi zijn, maar je moet dan wel van strak of van Italiaans houden. Wie nostalgisch of romantisch is ingesteld, zal bij Smeg minder snel slagen.

Op internet vonden we meerdere personen die niet heel erg enthousiast is over de indeling van de vijf kookpitten op een Smeg fornuis: ze zijn zo geplaatst dat het niet erg praktisch is om de kookplaat vol te zetten met pannen. Daarnaast zou de wokbrander te hard branden, waardoor hij niet geschikt is voor andere toepassingen. We geven het maar even door…

Over de kwaliteit horen we geen negatieve dingen: veel consumenten zijn tevreden over de degelijkheid van hun Smeg fornuis en hebben in jaren geen problemen gehad. Veel consumenten raden ‘m zelfs aan. En mond-tot-mondreclame is toch de beste reclame…
Heb jij een Smeg fornuis? Deel hieronder je ervaringen! Vrijblijvend advies ontvangen over welk fornuis bij jou past? Ontdek inspirerende showroom en realiseer uw droomkeuken.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel