Luxe en ruigheid: de aanrechtbladentrends van dit moment

luxe-en-ruigheid-de-aanrechtbladentrends-van-dit-moment

Aanrechtbladen zijn onmisbaar, maar – en dat wordt steeds belangrijker – vooral beeldbepalend.  Dat betekent dat er regelmatig nieuwe aanrechtbladen worden geïntroduceerd.  Nu gebeurt er op het gebied van aanrechtbladen teveel om je elke keer weer te informeren, maar we zetten wel graag de trends van werkbladenleveranciers en keukenzaken voor u op een rijtje.

Trend 1: Marmer, beton en steen

Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar marmeren aanrechtbladen, betonnen aanrechtbladen en werkbladen van andere steenachtige materialen. Tegelijkertijd willen consumenten steeds vaker wel de voordelen, maar niet de nadelen van deze materialen. Dat betekent dat ze wel de uitstraling willen, maar niet de negatieve eigenschappen, zoals het gewicht van de aanrechtbladen of eigenschappen waardoor de aanrechtbladen snel beschadigd raken. Vooral lichte keramische aanrechtbladen en Dekton lijken een grote sprong voorwaarts te maken.
Daarnaast doen betonachtige werkbladen en aanrechtbladen met een marmerlook het goed. Deze aanrechtbladen hebben als voordeel dat ze niet zwaar (marmer) of zwaar en poreus (beton) zijn, maar verder niet van echt zijn te onderscheiden. Natuurlijk is ook marmer nog steeds populair, maar de toename van concurrentie met minder negatieve eigenschappen begint wel zijn vruchten af te werpen.
Die toenemende concurrentie komt van alternatieven die in steeds groteren getale op de markt worden gebracht. Natuurlijk zijn de producten duurder dan een gewoon aanrechtblad, maar consumenten lijken ook steeds meer bereid om dat geld er aan uit te geven. Dat is al een hele verandering ten opzichte van een paar jaar geleden.

Trend 2: Rvs

We hebben al vaker geschreven over aanrechtbladen van roestvrij staal. De tijd leert ons nu dat ook dit materiaal het steeds beter gaat doen. Insiders beweren dat warmgewalst rvs de komende jaren de trend van rvs-aanrechtbladen gaat bepalen. Aanrechtbladen van warmgewalst roestvrij staal behouden hun natuurlijke eigenschappen en zijn zelfs minder gevoelig voor krassen en vingerafdrukken – dé twee grootste nadelen van het materiaal.
Aanrechtbladen van rvs volgen overigens de trend van meer metalen in huis: er komt ook steeds meer aandacht voor andere metalen en zelfs voor metaallooks.

Trend 3: Luxe materialen

Een trend die nauw samenhangt met de bovengenoemde trends is de hang naar luxe materialen. Experts in de keukenwereld omschrijven het als een gevolg van de aantrekkende economie en misschien is dat inderdaad zo. Toch is luxe nooit helemaal weggeweest, al konden minder consumenten het zich permitteren.
Hoe dan ook, inmiddels wordt er door consumenten weer volop geïnvesteerd in oogstrelende keukenproducten en luxe materialen. Men wil graag laten zien dat het goed gaat en fabrikanten spelen daar handig op in door luxe producten in een hoger segment te produceren.

Trend 4: Dunner, dunner, dunner

Er is een tijd geweest dat aanrechtbladen heel dik moesten zijn. Dat gaf immers een luxe uitstraling. Inmiddels lijkt die trend op zijn retour. Na de aanrechtbladen van 8 mm kwamen de aanrechtbladen van 6 mm. Inmiddels worden er zelfs aanrechtbladen van 4 mm geproduceerd. Nu is die dikte niet in elk materiaal mogelijk, maar een rand van slechts 4 mm (minder dan een halve centimeter!) is beeldbepalend genoeg om een trend te vormen.

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel