Een slim fornuis: Dacor-fornuis met tablet

Dacor-smart-fornuis

Trouwe bezoekers van KeukenErvaringen.nl en fervente gadgetfans komen ze vaker tegen op onze website: artikelen waarin we beschrijven hoe traditionele keukenapparatuur wordt gecombineerd met slimme nieuwe ontwikkelingen.
In de artikelenreeks over fornuizen kunnen we je een leuk nieuwtje brengen: Dacor combineert ook twee werelden en presenteert een fornuis met een Android-tablet.

Dacor-fornuizen

Dacor is op de Nederlandse markt met fornuizen een vrij onbekende speler. Dat heeft misschien te maken met het marktaandeel van de concurrenten: met zo’n 20 merken is er keuze zat. Wellicht speelt echter ook de positionering mee: Dacor zet in op mensen met veel geld. Want wie betaalt er zomaar $ 12.000 (zo’n € 9500) voor een fornuis? Dan is zelfs een fornuis van Falcon, Aga of Boretti goedkoop…

Android-tablet-fornuis

Dacor: Android-tablet

Deze week presenteerde Dacor in het buitenland een nieuwe serie fornuizen. Deze fornuizen behoren tot het topsegment en moeten volgens de specificaties supergeweldig zijn. De meeste ogen zijn echter gericht op een nieuwigheidje: het merk verwerkte in het fornuis een Android-tablet. Je kunt op die tablet alle mogelijke apps, variërend van Evernote tot Cut the Rope, installeren. Daarnaast wordt standaard de app Discovery IQ meegeleverd. Met deze app kun je het hele fornuis bedienen: stel de temperatuur in of download kookinstellingen zodat het fornuis zelf automatisch je eten kan bereiden.
Daarnaast introduceerde Dacor ook een app voor een inbouwfornuis dat een zelfde techniek gebruikt. Daarmee kun je het fornuis vanaf je smartphone bedienen en zit je dus niet vast aan een ingebouwde tablet.

Tablet in je fornuis: handig?

Zoals gezegd, zijn de Dacor-fornuizen vooral bedoeld voor personen met veel geld. Het voordeel aan de oplossing van Dacor is echter het feit dat er gekozen is voor Android: dit gratis systeem kan vrij gebruikt worden. Het is dus best mogelijk dat Bosch, Falcon en Pelgrim op termijn een soortgelijke oplossing gaan bieden.
De combinatie van een oven en tablet biedt zeker leuke mogelijkheden: je kunt immers veel dingen automatisch laten doen en hoeft minder dingen uit te zoeken. Tegelijkertijd blijven er veel vragen: hoe kwetsbaar is het systeem? En welke voordelen heb je nu echt?
Binnenkort zullen de goedkopere merken wel volgen met een soortgelijk systeem. Zij hebben het grootste marktaandeel. Dat biedt mogelijkheden: fervente kookliefhebbers en appontwikkelaars kunnen er dan voor zorgen dat er nuttige toepassingen ontstaan. Apps en tablets bieden veel voordelen, maar ze moeten wel breed beschikbaar én overwogen zijn. Nu is het Dacor-fornuis nog teveel een rijkemensending

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel