Viking fornuis: informatie, reviews en prijzen

Viking fornuis

We vonden in een advertentie van een keukenbouwer een foto met daarop een prachtig fornuis. Wat speurwerk leerde ons dat het om een Viking fornuis ging. Een artikel over Viking past natuurlijk prachtig in onze huidige serie met artikelen over fornuizen. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan het Viking fornuis.

Algemene informatie over het Viking fornuis

Toegegeven, smaken verschillen en zijn dus heel subjectief. We kunnen het echter niet laten om te zeggen dat we het Viking fornuis oogstrelend mooi vinden. Dat geldt niet voor slechts één Viking fornuis maar voor het hele assortiment.

Daar is het Viking natuurlijk om te doen. Het merk heet eigenlijk ‘Viking Range’. De fornuizen die door Viking worden gemaakt zijn van hoog niveau en bedoeld voor professioneel gebruik. Daarmee is niet gezegd dat een Viking fornuis alleen geschikt is voor restaurants: Viking richt zich expliciet op particulieren én bedrijven. In 1987 introduceerde het bedrijf z’n eerste “professionele” keukenapparaten. Inmiddels biedt Viking echter hoogwaardige keukenapparatuur om te koken, te ventileren en te vriezen. Naast de “Professional”-serie heeft het bedrijf de iets beter betaalbare “Designer”-serie. Met de “Commercial”-serie richt het bedrijf zich expliciet op restaurants en bedrijfskeukens.
Echt oude papieren heeft het van oorsprong Engelse merk niet: het bedrijf is pas sinds laat in de afgelopen eeuw bezig met de fornuizen die ze nu levert. Wat het bedrijf doet, wil het echter wel goed doen: de fornuizen voor huishoudelijke toepassing moeten van zo hoge kwaliteit zijn dat ze kunnen wedijveren met commerciële fornuizen.

Viking fornuis modellen en prijzen

Viking biedt fornuizen met gasovens en elektrische ovens in verschillende afmetingen. Wil je een Viking fornuis met gasoven, dan kun je kiezen uit een model van 76 cm, 91 cm of 122 cm breed.
Heb je liever een Viking fornuis met elektrische oven, dan is er naast de hierboven genoemde afmetingen ook nog een uitvoering van 152 cm breed. Ter vergelijking: een gewoon, klassiek, gasfornuis is vaak zo’n 85 cm breed. Kies je voor een Viking fornuis met elektrische oven, dan krijg je een fornuis dat bijna een keer zo breed is!

Eén van de breedste modellen is Vikings EVDSC560-6GQ, een gasfornuis van 152,4 cm van roestvrij staal met 6 branders, grill en teppan yakiplaat. Dit fornuis behoort tot de topklasse en is daarom ook duurder dan de meeste andere fornuizen. Voor dit model betaal je € 20.000. Dat is een stuk duurder dan het duurste Boretti fornuis waarover we pas schreven.

Natuurlijk kan het ook voor minder: wanneer je het Viking EVGCC530-fornuis koopt, krijg je een gasfornuis van 76 cm breed voor zo’n € 6000. Dat scheelt je twee derde op de aankoopprijs van het eerder genoemde model. In ruil daarvoor krijg je natuurlijk minder roestvrij staal en minder functies.

Met deze twee modellen hebben we eigenlijk het volledige prijsbereik wel genoemd: instappen doe je voor ruim € 5000 en afhankelijk van je wensen en eisen kan de prijs oplopen tot zo’n € 25.000.

viking fornuis 2 ovens

Viking fornuis reviews

Nu is natuurlijk de vraag wat je dan krijgt voor je geld. Met andere woorden: is een Viking fornuis z’n geld waard?

Allereerst willen we benadrukken dat je met een Viking fornuis een mooi ‘meubel’ in huis haalt. Bovendien zijn de functies op de verschillende fornuizen te vergelijken met de functies die je op fornuizen van andere merken aantreft. Wat dat betreft krijg je wel waar voor je geld. We zijn echter van mening dat je veel functies en kwaliteiten ook wel voor minder geld kunt aanschaffen. Wie écht goed en uitgebreid wil koken en braden, hoeft niet per se een fornuis van € 20.000 te kopen…

Consumenten die op zoek zijn naar een fornuis, laten een Viking fornuis al gauw links liggen. Dat heeft allereerst te maken met het feit dat er zoveel verschillende merken zijn dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast zijn Viking fornuizen prijzig: veel mensen bedenken zich daardoor nog wel een keer. We merken echter dat de meeste mensen die kiezen voor een Viking fornuis daar wel laaiend enthousiast over zijn. De Viking fornuis reviews zijn eigenlijk zonder meer positief. Iemand noemt het fornuis zelfs de ‘tank onder de kookplaten’. Onverwoestbaar en geniaal dus.
Reviews van oudere modellen zijn wat minder positief: consumenten geven aan gas te ruiken. Ook zijn er mensen die problemen ervaren met afbrekende knoppen. Ook lezen we diverse klachten over defecte ontstekingen.

Hoewel de reviews niet mis zijn, moeten we zeggen dat veel mensen alleen negatieve berichten plaatsen. Positieve reacties hoor je zelden. Ze zijn er wel. Daarom laten we in dit artikel een eigen conclusie achterwege. Oordeel zelf en laat je reactie hieronder achter…

Erg nieuwsgierig geworden naar de Viking fornuizen? Je bent altijd welkom is onze showroom!

Lees de reacties of reageer zelf op dit artikel